Hoppa till huvudinnehåll
Diskriminering

AD-dom om diskriminering till FN

En synskadad jurist som sökte jobb på Försäkringskassan nekades tjänsten trots att hon hade bäst meriter. Diskrimineringsombudsmannen stämde i Arbetsdomstolen utan framgång. För första gången har en AD-dom överklagats till FN.
Linnea Andersson Publicerad 8 april 2015, kl 16:19
Claudio Bresciani / TT
För första gången har en AD-dom från Sverige gått vidare till FN. Claudio Bresciani / TT

Efter att den synskadade juristen nekats jobbet stämde DO 2010 Försäkringskassan i AD för diskriminering på grund av funktionshinder. Men domstolen ansåg inte att juristen hade blivit diskriminerad, utan menade att det hade krävts för mycket av Försäkringskassan att anpassa arbetsuppgifterna till henne. Det skriver tidningen Lag & Avtal.

Unga synskadade upprördes över att Försäkringskassan, med tusentals anställda, hade infört ett ärendehanteringssystem som inte gick att anpassa till synskadade medarbetare. I och med det ansåg förbundet att systemet inte bara utestängde juristen i fråga utan alla synskadade som ville söka jobb på myndigheten i framtiden. Tillsammans med Synskadades riksförbund och den tidigare socialministern Bengt Lindqvist, f.d. FN-rapportör i handikappfrågor, överklagade de AD-domen till FN. (se faktaruta)

I överklagan till FN framfördes att den svenska regeringen har en funktionshinderstrategi som bland annat innebär att Försäkringskassan är en av 22 myndigheter som har i uppdrag att göra samhället mer tillgängligt för funktionshindrade.

Trots att FN-kommittén, i likhet med AD, ansåg att juristen inte hade diskriminerats på grund av sitt funktionshinder tror Mikael Ståhl, utredare och ombudsman på Synskadades riksförbund, på bättre lycka nästa gång eftersom svensk lag ändrats. Tidigare fanns inget förbud mot att utveckla ett tekniskt system som inte fungerar för synskadade.

– Men i januari 2015 fick diskrimineringslagen ett tillägg, bristande tillgänglighet är numer en diskrimineringsgrund, säger Mikael Ståhl till Lag & Avtal.

FN-kommitténs utslag kom i slutet av 2014. Hade Sverige fällts för diskriminering hade den svenska staten kritiserats och dessutom fått förklara hur man försöker lösa problemet.

FN-konventionen

Enligt FN-konventionen om funktionshindrades rättigheter ska staten se till att det finns rättsligt skydd mot diskriminering och möjlighet till skälig anpassning. Att stater efterlever konventionen övervakas av en särskild FN-kommitté. 

Diskriminering

Unionens a-kassa anmäld för diskriminering av blind

I början av året anmälde Ida Östlund som är blind Unionens a-kassa till Diskrimineringsombudsmannen. Orsaken är att hon inte kan använda deras hemsida för att söka ersättning.
Lina Björk Publicerad 13 maj 2024, kl 06:02
En fasad med texten Unionens a-kassa. Till vänster blindskrift.
Ida Östlund har anmält Unionens a-kassa till Diskrimineringsombudsmannen, då hon som blind inte kan använda deras hemsida för att söka ersättning. Foto: TT/ Steven Senne/ Mats Thorén

Ida Östlund som är blind, använder ett så kallat skärmläsningsprogram som läser upp innehållet på webbsidor hon använder. Men när hon skulle använda det för att söka ersättning hos Unionens a-kassa tog det stopp. 

– Deras webbsystem är inte byggt för att jag som blind ska kunna använda det. Jag kan varken söka ersättning eller ta del av mina handlingar på inloggat läge, vilket är väldigt frustrerande. 

Hon frågade då om handläggarna kunde hjälpa henne via telefonen men eftersom det krävs mobilt Bank-ID för att godkänna handlingar gick inte det. Att träffa en fysisk person på ett kontor gick inte heller. Ida Östlund valde då att anmäla Unionens a-kassa till Diskrimineringsombudsmannen med motivering att hon blivit diskriminerad på grund av sin funktionsnedsättning. 

– Det sista jag vill är att bråka med a-kassan. Men det är så viktigt att man har med sig funktionsvänligheten när man bygger ett webbsystem. Nu är det krångligt även för seende personer, säger Ida Östlund. 
 

Krav på tillgänglighet

I Sverige finns ett gäng lagar som styr tillgänglighet. Sedan 2018 finns även ett webbtillgänglighetsdirektiv som innebär att webbplatser, intranät och appar ska uppfylla krav på tillgänglighet. Det kan till exempel handla om att kunna navigera och använda alla funktioner via tangentbord eller röststyrning. Att texter är lätta att förstå och att det finns möjlighet till uppläsning. 

Den som äger sidan behöver inte själv bygga in funktioner för röststyrning och uppläsning. Sidorna behöver bara skapas så att webbläsare, telefoner och hjälpmedel går att användas på dem. Det är här Ida Östlund menar att Unionens a-kassa har mer att lära. Hon har fått besked om att DO startat ett ärende av hennes anmälan. 

– Det känns bra. Kanske det hjälper någon annan. 

Unionens a-kassa har nyligen fått ta del av anmälan och har till och med den 17 maj på sig att lämna ett svar till Diskrimineringsombudsmannen. Mer än så vill man inte kommentera i nuläget.