Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Branschen som inte följer trenden

Medan svensk export är på dekis sticker modebranschen ut och ökar sin export år för år. Allra viktigast för exporten är Norden och Tyskland men får man tro branschen själv kommer Asien utgöra en stor del av framtidens exportmarknad.
Linnea Andersson Publicerad
Peter Håkansson/Stockholm Fashion Week
Två rookies från modeveckan hösten 2014, Isabelle Yalda Hellyzas (tv) och Wilhja (th). Peter Håkansson/Stockholm Fashion Week

Under 2013 hade den svenska modebranschen en omsättning på 237 miljarder kronor, enligt en ny rapport från Tillväxtverket och Association of Swedish Fashion Brands (ASFB). 

Den största delen av omsättningen, 62 procent eller 147 miljarder, utgörs av export och 38 procent, 90 miljarder kronor, omsätts här innanför Sveriges gränser.

Exportframgångarna innebär att den svensk modemarknad ökade sin export med 6,8 procent under 2013, att jämföra med svensk export som totalt sett minskade med 0,2 procent under samma period. Ett exempel är teknikexporten som minskade med 5,8 procent.

De viktigaste exportmarknaderna är de nordiska länderna och Tyskland. Därefter följer marknaderna i Storbritannien, Belgien, Nederländerna, Japan och USA. I rapporten från Tillväxtverket svarar många av de tillfrågade modeföretagen att de tror på en ökad exportmarknad i Asien.

H&M står för över hälften av branschens totala omsättning. Största delen av den inhemska marknaden utgörs av butikshandeln och parti- och grosshandeln.
 

LÄS MER: 

Att branschen växer ger också fler jobbtillfällen, och flera nya typer av jobb

Trots att det är en kvinnodominerad bransch dominerar männen på de högsta chefsposterna

Internationellt uppmärksammade märket V Ave Shoe Repair gick i konkurs i april i fjol, efter tio år i hetluften. Nu är grundarna tillbaka med ett nytt projekt.

 

Modebranschen omsättning:

2011 – 206 miljarder

2012 – 229 miljarder

2013 – 237 miljarder

file:///C:/Users/a00hq/Downloads/Rapport_0176_web%20(2).pdf
Modebranschen i Sverige

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.