Traditionell jul = fylla och hämnd på usla arbetsgivare
Natten går tunga fjät och skuggorna ruvar. Då kommer ett gäng hotfulla typer med sotiga ansikten och kräver sprit. Senare passar Staffansgossarna på att hämnas på dåliga arbetsgivare. Den traditionella svenska julen är långtifrån fröjdefull och fredlig.
”Lucia var ett elakt spöke” var ett citat som Eva Knuts, fil doktor i etnologi vid Göteborgs universitet, fastnade för när hon jobbade på Folkminnesarkivet.
- Jag hittade många belägg för en helt annan typ av Luciafirande än vi är vana vid, långtifrån en snäll Lucia som kommer med frukost.
Luciafirande handlade från början om att vaka in en natt då onda krafter var i görningen. En natt då korna kunde tala och man skulle passa sig för underjordiska varelser, som Lussegubbar, eller Lucifer helt enkelt. Lussefirandet hade mer gemensamt med Halloween än dagens skönsjungande Luciatåg – förmodligen för att Lucia före kalenderreformen 1753 låg elva dagar senare än den gör i dag, alltså runt årets längsta natt.
- Lussegubbarna sjöng inte, utan sprang omkring och tiggde sprit. Oftast var de nedsotade i ansiktet och hade ut- och in vrängda plagg för att inte bli igenkända. Fick de ingen sprit ställde de till det, till exempel genom att knacka ner spismuren, berättar Eva Knuts.
- Det är först vid 1700-talets mitt man hör talas om en vitklädd Lucia. Men ända in på 1900-talet kallades Lucia ett elakt spöke och det sades att Lucia var mor till alla rödhåriga.
Lussegubbarna var inte det enda ofoget man kunde råka ut för vid tiden kring jul. Staffansriddarna härjade också. Numer är Staffan följeslagare till Lucia men på 1700- och 1800-talet var det på annandagen Staffansriddarna dök upp. De kunde få för sig att ge igen på arbetsgivare som inte skötte sig genom att stöka till i stallet eller rida in i stugan på sina sprakande fålar. Schysta husbönder kunde däremot se fram emot att få stallet städat av Staffan på annandagen.
- Runt trettondagen fanns det en tradition sedan medeltiden att gå runt med stjärna. Det var ett sätt att få tag på sprit och kring den traditionen fanns också mycket upptåg. Stjärngossarna mutade in olika revir och överträdelser kunde leda till regelrätta slagsmål.
- Det är många olika seder som tidigare var utspridda kring jul som i dag går i Lucias släptåg. När jag hör folk säga att de vill fira traditionell Lucia, funderar jag alltid på vilken tradition som syftas på, säger Eva Knuts.