Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

För få kvinnor i styrelserna

Först 2020 kommer de mellanstora bolagen på börsen att nå upp till regeringens krav på att fyra av tio ledamöter i bolagsstyrelserna ska vara kvinnor. Det visar en ny undersökning från ett revisionsföretag, som också avslöjar att styrelseordförandenas arvoden ökat med sju procent senaste året.
Johanna Rovira Publicerad
Colourbox
Andelen kvinnor i styrelserna ökade i år, från 26 till 28 procent. Colourbox

Andelen kvinnor i styrelserna ökade i år, från 26 till 28 procent. Men ökningen går inte tillräckligt snabbt för att regeringen ska låta bli att ta i med hårdhandskarna om några år – de 64 mellanstora börsbolagen får lägga på ett kol om de ska nå upp till regeringens krav på 40 procent kvinnor i styrelsen år 2016.

Dessutom minskar andelen nyval av kvinnor. Att bolagen ändå kan visa en ökning beror på att antalet ledamöter totalt har minskat från 415 till 408.

Arvodena minskar dock inte – tvärtom höjdes ersättningarna till ordinarie ledamöter från 214 000 i snitt till 227 650 kronor.  En ökning på sex procent. Ersättningarna till ordförandena ökade med sju procent, från 450 100 kronor till 482 300 för i snitt cirka elva möten per år. Högst arvoden får styrelseledamöterna inom teknikområdet. Lägst är ersättningen inom företag som sysslar med vård- och omsorg, där det också finns störst andel kvinnor bland ledamöterna.

- Vi har gjort bedömningen att våra siffror är relevanta både för större och mindre bolag, säger säger Anna Gustring Boman, pensionsspecialist från PwC Sverige  som ligger bakom undersökningen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.