![Pensionssparande Collectum](/sites/default/files/styles/media_image/public/tjanstepensioncollectum.jpg.webp?itok=UKfGui-q)
Lena fick en provanställning som redovisningsassistent på en liten byrå i Stockholm i september 2012. Efter två månader blev hon tillsvidareanställd.
Eftersom företaget inte hade kollektivavtal ingick inte någon kollektivavtalad tjänstepension i anställningen. I stället kom hon och arbetsgivaren överens om att hon skulle få en individuell tjänstepension. Enligt anställningskontraktet skulle bolaget varje månad betala 750 kronor till en pensionsförsäkring.
Så skedde dock aldrig.
– Jag förstod det när jag inte fick något pensionsbesked från något försäkringsbolag. Men jag tog aldrig upp det med arbetsgivaren eftersom arbetsklimatet inte var sådant att jag kunde göra det, säger Lena.
I juni i år sa hon upp sig till följd av det dåliga arbetsklimat som rådde på företaget.
Sedan hon vänt sig till Unionen för att få hjälp med sin utlovade tjänstepension har nu förbundsjuristen Mikael Smeds stämt arbetsgivaren i tingsrätten. Kravet är att denne ska betala de premier på sammanlagt 13 500 kronor som skulle ha betalats in till Lenas tjänstepension plus ränta och ersättning för rättegångskostnaderna.
– När en ombudsman har talat med arbetsgivaren har denne sagt att han inte betalat in premierna därför att Lena inte har valt pensionsbolag och liknande. Men det befriar honom inte från betalningsskyldigheten. Och när jag försökt få kontakt med arbetsgivararen för att få höra hans inställning har han inte ens svarat, säger Mikael Smeds.
Är det vanligt ni driver sådana här fall?
– Nej. När man har avtalat om en individuell tjänstepension som arbetsgivaren inte betalar in så behöver det tydligt framgå av anställningsavtalet att man har rätt till pensionen och gärna med ett angivet belopp.
– Men ofta kan det i stället exempelvis bara stå i en företagspolicy, i en personalpärm, att alla anställda är tillförsäkrade pension i ett namngett pensionsbolag och då går det inte att driva. Det som är bra i Lenas fall är att allt framgår så tydligt i hennes anställningsavtal.
– Men det går aldrig att ordna så att arbetsgivaren betalar in pengarna till en pensionsförsäkring i efterhand. I stället får medlemmen, i det fall vi vinner, pengarna i handen vilket ändå är till nackdel för medlemmen eftersom man då exempelvis måste skatta direkt innan man kanske själv placerar pengarna i en pensionsförsäkring.
Innan Unionen beslutar om att stämma en arbetgivare som inte har betalt in avtalade pensionspremier måste förbundet också beakta om den dom man förväntar sig kan fungera som en så kallad exekutionstitel, förklarar Mikael Smeds.
– Det betyder att domen ska gå att använda som underlag för att mäta ut egendom hos arbetsgivaren eller begära honom i konkurs.
Gör så här!
När arbetsgivaren inte betalat in pensionspremier:
- Om du jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal har du alltid en kollektivavtalad tjänstepension. Den omfattas av en garanti som gör att du hålls skadeslös om arbetsgivaren inte skulle betala in pensionspremier.
- Om du upptäcker att så har skett kan du vända dig till tjänstepensionsföretaget Collectum för att få hjälp.
- Om du jobbar på en arbetsplats utan kollektivavtal finns ingen garanti och du kan då inte heller få hjälp av Collectum. Om du upptäcker att företaget inte har betalat in den tjänstepensionen ni har kommit överens om ska du i första hand vända dig till arbetsgivaren och be denne betala in premierna.
- I annat fall måste du stämma arbetsgivaren. Men kontakta då först Unionen och undersök om du kan få hjälp.