Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Privata vårdförsäkringar allt vanligare

Tidigare tecknades privata sjukvårdsförsäkringar oftast bara för personer på nyckelposter i företagen. Numera väljer man i stället att låta alla anställda omfattas av försäkringen.
Niklas Hallstedt Publicerad
Jonas Ekströmer/TT
Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Jonas Ekströmer/TT

En av tio i yrkesverksam ålder, eller cirka 600 000 personer, har i dag en sjukvårdsförsäkring, visar statistik från branschorganisationen Svensk försäkring.

Försäkringen ger tillgång till snabb vård och vårdinformation vid sjukdom och skada. Oftast, i 75 procent av fallen, är det arbetsgivaren som betalar.

- Den här försäkringen har haft en kraftig ökning de senaste fem, tio åren. När den introducerades var det mest nyckelpersoner på företagen som fick den, numera köper de flesta arbetsgivare den till alla anställda oavsett vad de jobbar med, säger Kristina Ström Olsson, ansvarig för välfärdsfrågor på Svensk försäkring.

Inte bara företag köper vårdförsäkringar till sina anställda. Många köper och betalar dem också på egen hand. Det går det även att teckna vårdförsäkringar via somliga fackförbund. Unionen erbjuder till exempel försäkringen till egenföretagare som är medlemmar.

Utvecklingen för sjukvårdsförsäkringar har varit snabb. På bara två år har antalet personer som har en sådan vuxit med cirka 100 000.

- En anledning till att det blir fler som skaffar den kan vara att fler vet om att den finns och vad den kan bidra med. Många är nöjda med den, säger Kristina Ström Olsson.

- En annan orsak kan vara att man inte vågar lita på att man får det man behöver från det offentliga.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Sjukförsäkring

Hårdare sjukregler stoppas – av Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna säger nej till att återinföra hårdare regler i sjukförsäkringen, rapporterar tidningen Arbetet. Skrotningen ingår som en del i budgetförhandlingarna, enligt SD.
Mats Thorén Publicerad 13 september 2024, kl 13:57
Regeringen avstår från hårdare sjukförsäkring: En utredning föreslog en bortre gräns efter 180 dagar för sjukpenning, men regeringen har beslutat att behålla nuvarande regler. Sverigedemokraterna bekräftar att förslaget inte kommer att lyftas igen.
Ingen förändring i sjukförsäkringen. Trots förslag om hårdare regler med en bortre gräns efter 180 dagar, har regeringen beslutat att behålla nuvarande sjukförsäkringsregler. Sverigedemokraterna säger att frågan inte kommer att tas upp igen. Foto: Johan Nilsson/TT.

En utredare föreslog före sommaren att regeringen bör återinföra en hårdare sjukförsäkring. Stridspunkten har varit idén om en bortre gräns efter 180 dagar. Då skulle, enligt förslaget, det den sjukes arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden (mot ”normalt förekommande arbete”). Tar den sjuke inte ett sådant jobb skulle hen utförsäkras.

De nuvarande reglerna, som nu blir kvar, innebär kortfattat att du får behålla sjukpenningen även efter 180 dagar om det mesta talar för att du kan komma tillbaka till ditt gamla jobb inom rimlig tid. Efter de dagarna ska Försäkringskassan matcha dig mot den yrkesgrupp du tillhör och inte mot hela arbetsmarknaden.

Ingen förändring i sjukförsäkringen

Men enligt SD blir det ingen förändring:

– Det kommer inte lyftas på agendan fler gånger utan vi är överens om att det är ingenting som vi ska gå fram med, säger Linda Lindberg, Sverigedemokraternas gruppledare till tidningen Arbetet

Många har opponerat sig mot regeringens utredning av sjukförsäkringen som kom i våras. Inte minst facken. Förslaget kommer att ”kasta ut sjuka i arbete”, sa Unionens ordförande Peter Hellberg till Kollega i juni.