Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Avtal ska få studenter i jobb

Ett nytt avtal ska ge studerande en fot in på arbetsmarknaden. Unionen har tecknat avtal för studentmedarbetare i fastighetsbranschen. Det innebär man ska kunna anställas redan under sin studietid och arbeta med relevanta arbetsuppgifter max 15 timmar i veckan.
Lina Björk Publicerad
TT
Unionen har tecknat avtal för studentmedarbetare i fastighetsbranschen. TT

- Det är ett sätt att underlätta för studenter att få relevant arbetslivserfarenhet och för fastighetsbranschen att rekrytera ny kompetens, säger Patrik Pedersen, som är central ombudsman på Unionen.

Avtalet för studenter vänder sig till arbetsgivare i fastighetsbranschen och studerande på högskolor och universitet. Systemet, som från början är ett danskt koncept, har funnits på svensk arbetsmarknad tidigare men endast i begränsad skala. Avtalet med fastighetsbranschen är det första inom privat sektor.

Tanken är att studenterna anställs redan under tiden de pluggar och kan arbeta med uppgifter som är relevanta för utbildningen. Tiden får dock inte överstiga 15 timmar per vecka. Lönerna ska vara avtalsmässiga och sättas individuellt.

Fastighetsbranschen har haft svårt att rekrytera ny kompetens, med pensionsavgångar, nyetableringar och en snabb teknikutveckling. Med de nya avtalen ser branschen till att täcka upp personalförsörjningen och erbjuder en student arbetslivserfarenhet.

Sammanlagt är det åtta förbund som skrivit på avtalet med fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation Fastigo.

Vi har också skrivit på

Vision
Jusek
Sveriges Ingenjörer
Civilekonomerna
Sveriges Arkitekter
Akademikerförbundet SSR
Ledarna

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.