Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Varning för jobbannonser som...

Kollega lät Gunilla Krieg, ombudsman på Unionen, titta på tre typiska annonser för säljjobb för att se om de verkar erbjuda schysta villkor och visa på typiska varningstecken.
Petra Rendik Publicerad

Annons 1

Gunillas kommentar:
- Månatlig löneutbetalning, vad innebär det egentligen? Varning för provisionsbaserade löner eller rörliga löner. Här står det också fast lön plus provision. Jag har varit med om att den fasta lönen kan ligga på 40 kr i timmen. Här skulle jag mana till försiktighet.

- Roliga resor och tävlingar erbjuds också. För hundra år sedan kunde man få lön i form av sprit. De ”moderna” företagen har börjat göra som brukspatronerna gjorde förr och betala en del av provisionen i form av öl och fester.

Annons 2
Gunillas kommentar:
- "Pratglad säljare till XXX. Företaget präglas av en entusiasmerande och driven företagskultur. Den som söker ska vara tävlingsinriktad och alltid vilja vara nummer 1."

- Det behöver inte vara fel men dessa uttryck är vanliga hos sektliknande företag, med en kultur där det är lågt i tak för kritik och ifrågasättande. Där ingen får vara negativ. Det behöver förstås inte vara så jämnt men kolla vad de som slutat på företaget har att säga om den ”drivna företagskulturen”.

Annons 3
Gunillas kommentar:
- Du ska vara beredd att resa i hela Skandinavien och Tyskland. Det är inte ovanligt att du måste påbörja resan på söndag eftermiddag för att vara på plats måndag. Och sen resa hem på fredag kväll. Alltså, du reser på din egen fritid utan lön. Visst, det kanske du tycker är okej i några månader men de flesta vill inte ha det så i längden. Jag har träffat många medlemmar som mår dåligt över det här.

- Ett vanligt svar från arbetsgivaren kan låta ”vad gör det om du reser på din fritid när du ändå kommer att tjäna att 80 000 kronor i månaden”. Min erfarenhet av dessa jobb där du ofta säljer billiga saker till nya kunder är att du väldigt sällan kommer upp i dessa fantasisummor. I slutändan riskerar du att få betala för nöjet att arbeta.

 

Varning för företag som...

  • … erbjuder endast provisionsbaserad lön eller rörlig lön.
  • … saknar kollektivavtal.
  • … ständigt annonserar efter personal på många orter. Det tyder på hög personalomsättning. Det innebär troligtvis att många börjar men att många också slutar snabbt.
  • ... kräver att du har egen bil. Står det dessutom att milersättning ingår i provision, så är det VARNING med stora bokstäver. Det innebär att du endast får ersättning för bensinen om du lyckats sälja tillräckligt. Risken är att du i slutändan får stå för bensinkostnaderna själv.
  • … erbjuder förskottslön som sen dras på den första intjänade provisionen eller att du får gå en intern utbildningen som du måste betala ur egen ficka. Dessa utbildningar är ofta värdelösa om du söker andra jobb.
  • … har dåliga omdömen när du googlar företaget. För precis som företaget googlar dig som arbetssökande så kan du googla företaget.

Gunilla Krieg, ombudsman Unionen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Söka jobb

”Man fick en tydlig känsla av hur lite man var värd”

Jörn Green har en lång meritlista och arbetat i teknikbranschen i över 25 år. Trots det har han de senaste månaderna sökt hundratals jobb utan att hitta rätt och blivit ghostad flera gånger.
Carolina Högling Publicerad 24 april 2025, kl 06:02
Ghostning vid rekrytering. Jörn Green sökte hundratals jobb utan att få svar. Sitter vid en dator i ett mörkt rum, skäggig, ser allvarlig ut.
Jörn Green har sökt flera hundra jobb och blivit ghostad flera gånger sedan han sa upp sig förra året. Foto: Johan Bävman.

Jörn Green har en lång yrkeskarriär bakom sig inom teknikutveckling. Tidigare har han sagt upp sig från jobb och sedan blivit headhuntad till nya uppdrag. När han senast sa upp sig i juli förra året blev det inte så. I stället har han nu sökt över 300 jobb och blivit ghostad flera gånger. 

– I den ekonomi vi är i nu är det jättetufft att få jobb. Speciellt om man är en lite senior resurs som jag, säger Jörn Green. 

På sina hundratals ansökningar sedan han sa upp sig har responsen många gånger uteblivit. 

– Kanske 60 procent av de tjänster jag sökt har jag fått ett automatiskt svar med att jag inte gått vidare. Ungefär en halv procent av ansökningarna har jag fått gå på en intervju. Cirka två procent har jag fått gå på videointervjuer med en AI. Resten hör aldrig av sig.  

Att bli ghostad

Jörn Green.
Jörn Green. Foto: Johan Bävman.

Jörn Green berättar om en av de gångerna som han blivit ghostad. Det var för ungefär ett halvår sedan när han var på en lång intervju med fem personer från det företag han hade sökt jobb på. Under intervjun hade de pratat om hur lång tid han behövde innan han kunde börja och vilket lönekrav han hade. Det han svarade tyckte företaget lät rimligt, vilket han tog som ett gott tecken.  

– Det kändes som en done deal, säger han.

När intervjun var slut sa företaget att de skulle prata ihop sig och återkomma inom en vecka med detaljer. Men någon återkoppling fick han aldrig. Efter två veckor skickade han ett mejl till företag. Inget svar. Han skickade därefter två mejl till men fick aldrig något svar på sina frågor. 

– Man fick en väldigt tydlig känsla av hur lite man var värd. Det var knäckande att de inte ens orkade svara. Det är väl det minsta man kan förvänta sig. Det känns som en väldig obalans på arbetsmarknaden. Arbetsgivarna kan bete sig hur de vill och de kvittar om de trampar på någon. Hundra står på rad därefter. 

En ny bild av rekryteringsbranschen

Efter att ha sökt hundratals jobb och varit i kontakt med flera olika rekryterare har Jörn Green fått en bild av rekryteringsbranschen som han inte haft tidigare.

–  I den ekonomiska situation vi befinner oss i upplever jag att rekryteringsbranschen är ganska återhållsam och försiktig. Det är mycket fokus på säkra kort, etablerade profiler och samarbeten med stora företag som man redan känner. Det jag saknar är viljan att se potential, alltså inte bara vad någon har gjort, utan vad de faktiskt kan göra. Den typen av fantasi och framtidstro fanns mer tidigare, när ekonomin var starkare. Idag känns det ofta som att rekryterare agerar mer som grindvakter än möjliggörare, även om jag förstår att det är ett svårt jobb i osäkra tider.

Idag söker Jörn Green fortsatt jobb och arbetar parallellt med sitt konsultbolag som erbjuder interimledarskap, rådgivningstjänster och managementkonsultation för teknikföretag.