Allt fler arbetsgivare kräver ett utdrag från polisens brottsregister från den som söker jobb. Enligt Rikspolisstyrelsen begärde 40 000 individer ut ett sådant utdrag 2003. Tio år senare var det 220 000 personer. Och polisens egen tolkning är att de handlar om arbetsgivare som kräver det av den arbetssökande.
I dag, torsdag, presenterades en statlig utredning som haft i uppdrag att se över det här. Och utredaren föreslår ett förbud mot arbetsgivare som inte har lagstöd (vilket arbetsgivare inom till exempel barnomsorg och skola har) att kräva det. Den arbetsgivare som ändå gör det kan bli skyldig att betala skadestånd. Enligt utredningen väger den enskildes integritet tyngre. Och den som avtjänat ett straff ska ha en rättvis chans att komma tillbaka in i samhället och på arbetsmarknaden.
I utredningen framgår att 14 procent av arbetsgivarna som ingått i en kartläggning begär registerutdrag när de anställer människor. Arbetsgivarna som gör det är vitt sprida i olika branscher. De vanligaste brott de letar efter är narkotika- och våldsbrott samt ekonomisk brottslighet. En tredjedel av dessa arbetsgivare begär också utdrag ur belastningsregistret av redan anställda, om till exempel en kund kräver det eller vid en verksamhetsövergång.
Det är dock bara fem år sedan som en annan statlig utredning kom fram till samma slutsats. Att förbjuda arbetsgivare som saknar lagstöd att kräva dessa utdrag av arbetssökande. Men den utredningen lades i byrålådan efter att främst arbetsgivarorganisationerna varit starkt kritiska till ett förbud.
Den nya utredningen ska nu ut på remiss.