Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Teknikcollege får stöd för bättre matchning

Regeringen har beslutat att ge 3,5 miljoner kronor till Teknikcollege, som arbetar med samverkan mellan teknikutbildningar och industriföretag. Satsningen ska gå till informationsinsatser för att öka intresset för relevanta teknikutbildningar bland både elever, skolor och företagare.
Gabriella Westberg Publicerad

- Det var på tiden, säger Adela Martinovic, kanslichef på Teknikcollege, som berättar att de skickade sin ansökan om stöd till utbildningsdepartementet efter att Jan Björklund uttalat sig om att reformera teknikprogrammet i augusti i fjol.

Teknikcollege är ett slags kvalitetsstämpel för matchning - utbildningar där kommuner, utbildningsanordnare och företag samarbetar för att anpassa utbildningen till industrins kompetensbehov. Det handlar främst om utbildningar på gymnasienivå, men även vidareutbildning på högskola och universitet.

Tillskottet från regeringen kommer att användas för att locka elever att söka sig till teknikutbildningarna, via filmer och webbsidor. Men även för att öka erfarenhetsutbytet mellan regionerna och bygga upp en gemensam idébank. Hur lockar man ungdomar till industrin i dag? Inte genom att prata om smuts och buller i alla fall, konstaterar Adela Martinovic.

- De som är unga i dag tänker inte på industrin som tidigare generationer. Och kommer man till en skola och pratar BNP och exportindustri, det ger ingenting för en niondeklassare. Det gäller istället att få dem att se att teknik är kul! Och att det finns jobb och utvecklingsmöjligheter.

Teknikcollege har 890 företagsrepresentanter i styrgrupperna och omkring 2 000 företag som samverkar genom plattformen. Men det är ett slitgöra att övertyga företagen att engagera sig i utbildningen av framtida arbetskraft, säger Adela Martinovic.

- Tidigare har arbetskraften kommit gratis. Så är det inte längre. Det behövs specialkompetens. Men många företag saknar någon plan för en mer långsiktig kompetensförsörjning, säger hon.

Teknikcollege

Föreningen Teknikcollege bildades 2004. Två år senare certifierades Örebro län som första region.

I dag har 27 regioner över hela landet fått kvalitetsstämpeln, regioner som ofta är kommun- och länsöverskridande.

Det som certifieras är själva den regionala samverkan mellan utbildningarna och företagen.

Bakom Teknikcollege står Industrirådets medlemmar, däribland Unionen och övriga industrifack liksom Teknikföretagen.

Certifieringen utgår från tio kriterier, som finns att se här.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Chefer får utbildning – medarbetarna blir utan

Sju av tio företagsledare har skaffat sig kompetensutveckling det senaste året. Men deras anställda blir utan. Det visar en undersökning som Unionen har gjort.
David Österberg Publicerad 8 oktober 2024, kl 15:29
Chefer får utbildning – medarbetarna blir utan: En ny undersökning från Unionen visar att sju av tio företagsledare har fått kompetensutveckling det senaste året, medan många anställda saknar samma möjligheter. Kompetensbrist hindrar Sveriges tillväxt.
Kompetensutveckling för chefer, inte för anställda. Unionens undersökning avslöjar att 70% av företagsledarna har vidareutbildat sig, men endast 41% av tjänstemännen i privat sektor har fått samma chans. Brist på rätt kompetens är ett stort tillväxthinder i Sverige. Foto: Colourbox.

Varje år gör fackförbundet Unionen en undersökning om vilka möjligheter tjänstemännen har att få kompetensutveckling. Den återkommande slutsatsen är att möjligheterna är små men behovet stort.

I den senaste undersökningen svarade sex av tio att de måste få vidareutbildning för att de ska fortsätta vara attraktiva på arbetsmarknaden. En av tre tror att de kommer att behöva öka sin kompetens genom utbildning de inte kan få via sin arbetsgivare.

Samtidigt visar flera undersökningar att brist på rätt kompetens är det största hindret för tillväxt i Sverige. 

Höga chefer får mer utbildning

I en ny undersökning har Unionen frågat företagsledare om de har skaffat sig kompetensutveckling det senaste året. Enligt den svarar sju av tio att de har det. Motsvarande siffra för tjänstemän i privat sektor är 41 procent.

– Det är så klart positivt att företagsledare har förstått att man på dagens arbetsmarknad ständigt måste kompetensutveckla sig, men för att bygga en organisation som är redo för framtiden måste det även investeras i anställdas kompetens. Frågan är inte längre om företag har råd att satsa på kompetensutveckling – utan om de har råd att låta bli, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande, i ett pressmeddelande.

Anställda med låg lön får mindre kompetensutveckling

Redan 2019 visade en rapport från den fackliga organisationen PTK att arbetsgivare snålar på kompetensutveckling. Under ett år deltog ungefär hälften av de anställda i en kurs. En fjärdedel av kurstimmarna lades på obligatoriska kurser i hälsa och säkerhet, varav somliga är lagstadgade.

De med lägre löner och osäkra anställningsvillkor får i genomsnitt mindre kompetensutveckling än de med högre lön och tillsvidareanställning. Chefer eller anställda med längre utbildning får mer kompetensutveckling än andra, enligt rapporten.

Unionens tips till företagsledare 

  • Se löpande över företagets kompetensbehov.
  • Säkerställ att anställda har rätt färdigheter för att möta dagens och framtidens behov.
  • Ta höjd för kompetensutveckling i budgetarbetet.
  • Se till att anställda får utvecklingstid under ordinarie arbetstid, och justera arbetsbelastningen därefter.
  • Se till att anställda efter längre frånvaro får kompetensutveckling.
  • Erbjud kompetensutveckling på lika villkor för alla anställda.