Ericsson betalade ut 116 miljoner kronor till en agent i samband med en försvarsaffär i Grekland. Agenten skulle i sin tur använda pengarna för att muta grekiska politiker och militärer.
En Saab 340AEW med en Ericsson Erieye radar på ryggen i luften på Försvarsmaktens flygdag på Malmens flygfält utanför Linköping. Johan Nilsson / TT
Det är Sveriges Radios Ekot som i dag avslöjar den stora mutaffären. Det handlar om det militära radarsystemet Erieye som utvecklades av Ericsson. Affären påbörjades redan 1998 och leveranserna av systemet ska ha pågått under tio års tid.
Enligt Ekot var affären värd fyra miljarder kronor för Ericsson. Grekland var det första Nato-land som köpte systemet. Men affären innehöll alltså stora mutor, säger en före detta anställd på Ericsson, Liss Olof Nenzell som delvis deltog i affären.
- Företaget hoppas på att tiden ska gå och att jag ska vara snäll och hålla tyst, säger han till Ekot.
Den person som fick ta emot de 116 miljonerna var en målvakt baserad i Monaco. Enligt Liss Olof Nenzell skulle målvakten i sin tur muta grekiska makthavare, politiker, militärer och högt uppsatta statstjänstemän. Exakt vilka som tog emot mutorna skulle aldrig rapporteras tillbaka. Ekot har tagit del av två betalningsorder på miljonbelopp som två chefer på Ericsson skrivit under, och som skulle gå till målvakten i Monaco.
Under det senaste året har en stor korruptionshärva i Grekland nystats upp. En chef på försvarsdepartementet har erkänt att han tagit emot över hundra miljoner kronor i mutor, bland annat från Ericssons målvakt.
Stefan Borg, Unionens klubbordförande på Ericsson i Kista, tycker att affären är beklämmande. Men tror inte den har så stor betydelse för de anställda i dag.
- Vi har sedan 2010 en kurs om hur man hanterar mutor och bestickning. Men det är klart man börjar funderar på vilka fler affärer som eventuellt kommer att uppdagas, och som kanske skett senare än den här.
Den ukrainska regeringen har beslagtagit Fackföreningarnas hus i Kiev. Tidigare i år fängslades landets högsta facktopp Hryhorii Osovyi och Unionen såväl som den globala fackföreningsrörelsen fördömer attackerna mot facken i Ukraina.
Den ukrainska regeringen har tidigare i år fängslat landets högsta facktopp Hryhorii Osovyi (bilden). Förra veckan togs även fackföreningarnas hus i Kiev i beslag. Foto: Noa Söderberg.
I början av april grepsHryhorii Osovyi, ordförande i Ukrainas största fackliga centralorganisation FPU, vid ankomsten till en regional fackkonferens i Lutsk och sattes i husarrest, anklagad för att ha sålt facklig egendom tio år tidigare.
Väldsfacket ITUC krävde då att fackförbundsledaren skulle friges och fördömde fängslandet, som ITUC menar är ett försök att störa en omröstning om ett lagförslag som ger ukrainska staten rätt att beslagta fackliga byggnader, bland annat Fackföreningarnas hus, Budynok Profspilok, i Kiev.
I förra veckan beslagtogs fackföreningshuset i Kiev av myndighetspersoner som i sällskap av säkerhetsvakter tog sig in i huset och krävde att FPU:s personal omedelbart skulle utrymma byggnaden.
Ukrainska facket behöver stöd
Martin Jefflén. Foto: Virginie Nguyen/TT
Unionen och många andra svenska fackförbund stöder fackföreningsrörelsen i Ukraina och tillsammans med biståndsorganisationen Union to Union, byggs nu ett stort stödprogram upp för att stödja facken i Ukraina.
– Den ukrainska regeringen är tyvärr långt ifrån fackföreningsvänlig, säger Martin Jefflén, internationell sekreterare på Unionen.
– Med tanke på Ukrainas EU-kandidatur är det viktigt att förhållandena för facken blir bättre så att man kan få i gång en fungerande social dialog.
Världsfacket ITUC menar att övertagandet av fackförbundshuset i Kiev är ett oacceptabelt försök att stoppa FPU och kräver att ukrainska staten ska respektera fackliga rättigheter samt återställa fackets förutsättningar att utföra sin verksamhet utan statlig inblandning. Unionen ställer sig bakom kritiken mot den ukrainska regeringens agerande.
– Ukrainas regering måste omedelbart upphöra med de attacker den utsätter fackföreningarna för, säger Martin Jefflén.
Världsfacket (ITUC)
Världens största fackliga organisation, där bland annat de svenska tjänstemännens organisation TCO är med, har en framskjuten position när arbetstagares röster ska höras i olika internationella forum.