Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Maktlös fackklubb litar på Stora Enso

- Klart vi bryr oss här. Men vad ska vi göra?
Det undrar klubbordförande Ingemar Öhlund på Stora Ensos kartongfabrik i Hyltebruk efter avslöjandet om att det kan förekomma barnarbete inom den stora skogsindustrikoncernens verksamhet i Pakistan.
Anita Täpp Publicerad
Fabriken på pappersbruket i Hyltebruk.
Pappersbruket i Hyltebruk. Foto: Lars Pehrson / TT

Enligt tidningen Veckans Affärer och TV4:s Kalla Fakta arbetar barn, däribland också fyraåringar, under farliga förhållanden på en soptipp i Pakistan med att samla in returpapper. För detta får barnen en timersättning på 60 öre. Papperet säljs sedan till en underleverantör till Stora Enso, ett pappers- och kartongföretag som den stora skogsindustrikoncernen är delägare i.

På kartongfabriken i Hyltebruk, där personalen tidigare engagerat sig för behövande barn i världen, har man diskuterat det här i dag berättar Unionens klubbordförande Ingemar Öhlund.

- Vi vet ju inte om de här uppgifterna är sanna än. Men jag har ändå pratat med en förtroendevald inom Ledarna om det här i dag. Han är också facklig representant i Stora Ensos styrelse i Sverige och kommer kanske att lyfta det här på styrelsemöte.

- Men egentligen spelar det ingen roll om vi i klubben eller vår ledning här i Hylte tycker någonting. Och vad kan Sverigechefen göra åt något där borta i Pakistan? Det är väl om frågan lyfts i Finland, i styrelsen där i så fall. Men det är klart de bryr sig om det här, fast det är svårt att hantera sådana här saker.

Även om Ingmar Öhlund är emot allt arbete som gör att folk far illa, som han säger, tycker han ändå att frågan om barnarbete i fattiga länder är komplicerad.

- Jag kan inte så mycket om Pakistan, men har hört att det i en del länder är så att föräldrarna aldrig har jobb medan barnen har det. Om det då handlar om att familjen inte ska svälta ihjäl, så är det ju som att välja mellan pest och kolera. Men jag tror att Stora Enso verkligen försöker hitta sådant här och åtgärda det även om det är svårt att ha full kontroll över alla underleverantörer.

På sin hemsida skriver Stora Enso att företaget är medvetet om risken för barnarbete i Pakistan och att man därför sedan tidigare satt igång olika insatser för att minska förekomsten av barnarbete i leverantörskedjorna. Till TT säger Jonas Nordlund, informationschef på Stora Enso i Sverige, att han inte vill ge några ytterligare kommentarer om uppgifterna innan han och andra i ledningen har sett Kalla Faktas program.

 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Internationellt

Attacker mot facket i Ukraina

Den ukrainska regeringen har beslagtagit Fackföreningarnas hus i Kiev. Tidigare i år fängslades landets högsta facktopp Hryhorii Osovyi och Unionen såväl som den globala fackföreningsrörelsen fördömer attackerna mot facken i Ukraina.
Johanna Rovira Publicerad 11 juni 2025, kl 15:29
Hryhorii Osovyi, ordförande i det ukrainska fackförbundet FPU.
Den ukrainska regeringen har tidigare i år fängslat landets högsta facktopp Hryhorii Osovyi (bilden). Förra veckan togs även fackföreningarnas hus i Kiev i beslag. Foto: Noa Söderberg.

I början av april greps Hryhorii Osovyi, ordförande i Ukrainas största fackliga centralorganisation FPU, vid ankomsten till en regional fackkonferens  i Lutsk och sattes i husarrest, anklagad för att ha sålt facklig egendom tio år tidigare. 

Väldsfacket  ITUC krävde då att fackförbundsledaren skulle friges och fördömde fängslandet, som ITUC menar är ett försök att störa en omröstning om ett lagförslag som ger ukrainska staten rätt att beslagta fackliga byggnader, bland annat  Fackföreningarnas hus, Budynok Profspilok, i Kiev. 

I förra veckan beslagtogs fackföreningshuset i Kiev av myndighetspersoner som i sällskap av säkerhetsvakter tog sig in i huset och krävde att FPU:s personal omedelbart skulle utrymma byggnaden. 

Ukrainska facket behöver stöd

Martin Jefflén, Unionen
Martin Jefflén. Foto: Virginie Nguyen/TT

Unionen och många andra svenska fackförbund stöder fackföreningsrörelsen i Ukraina och tillsammans med biståndsorganisationen Union to Union, byggs nu ett stort stödprogram upp för att stödja facken i Ukraina. 

Den ukrainska regeringen är tyvärr långt ifrån fackföreningsvänlig, säger Martin Jefflén, internationell sekreterare på Unionen. 

Med tanke på Ukrainas EU-kandidatur är det viktigt att förhållandena för facken blir bättre så att man kan få i gång en fungerande social dialog. 

Världsfacket ITUC menar att övertagandet av fackförbundshuset i Kiev är ett oacceptabelt försök att stoppa FPU och kräver att ukrainska staten ska respektera fackliga rättigheter samt återställa fackets förutsättningar att utföra sin verksamhet utan statlig inblandning. Unionen ställer sig bakom kritiken mot den ukrainska regeringens agerande. 

– Ukrainas regering måste omedelbart upphöra med de attacker den utsätter fackföreningarna för, säger Martin Jefflén. 

Världsfacket (ITUC)

Världens största fackliga organisation, där bland annat de svenska tjänstemännens organisation TCO är med, har en framskjuten position när arbetstagares röster ska höras i olika internationella forum.