
För bara en dryg vecka sedan skrev företrädare för fackklubbarna på ThyssenKrupp Marine Systems AB, före detta Kockums, en gemensam debattartikel där de varnade för att svenska ubåtar snart kan vara ett passerat kapitel. ”Svensk egenutveckling av ubåtar är bara ett par månader från nedläggning”, hette det. Anledningen var det dödläge som uppstått i förhandlingarna mellan Försvarets materielverk och ThyssenKrupp om den nya ubåten A-26.
Läget blir inte bättre av beskedet om att FMV nu tittar på möjligheten att göra affärer med Saab i stället.
- Det kom som en total överraskning, vi fick veta det via medierna, säger Ingrid Holmberg, Unionenklubbens ordförande på Kockums i Malmö.
- Visst finns det oro i huset när det inte kommer in några beställningar. Nu rasar ju arbetsuppgifterna ganska snabbt. Jag personligen har varit med i många vändor tidigare och tror på att det ska lösa sig.
1986 var den stora neddragningen på Kockums då flera tusen tvingades sluta, 1996 var det dags igen när stora delar av verksamheten flyttades till Karlskrona.
I dag jobbar runt 250 personer på företaget i Malmö, framförallt med att utveckla och konstruera ubåtar. Ytterligare 750 arbetar i Karlskrona både med utveckling av ytfartyg, och tillverkning och underhåll av ytfartyg och ubåtar. Sammanlagt är nära 300 av dem medlemmar i Unionen.
Ingrid Holmberg tror inte att Saab skulle klara av att bygga ubåtar.
- Det är bara vi som kan i Sverige. Saab kan mycket undervattensteknologi, men de arbetar med obemannade farkoster och torpeder, inte ubåtar. Sedan har de vissa lednings- och styrsystem i ubåtar som de är duktiga på. Men en hel ubåt har de aldrig jobbat med, det är kompetens som det tar väldigt lång tid att bygga upp.
Men skulle ändå ordern gå till Saab, står hoppet till ThyssenKrupp.
- Vår tyska ägare har väldigt mycket ubåtsjobb. Vi vet inget om det ännu, men kanske kan de lägga ut jobb till oss.