Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Kampanj för fler långtidsfriska

I ett försök att få bukt med den ökande ohälsan i arbetslivet drar nu Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan igång en kampanj.
- Grunden är forskning som visar på vilka faktorer som gör företagen friska och nu hoppas vi kunna inspirera arbetsgivarna till att ta tag i de bitarna, säger Agneta Sunder, projektansvarig på Arbetsmiljöverket.
Anita Täpp Publicerad 28 januari 2014, kl 13:34

Kampanjen baseras på fyra ”nycklar” för friskare arbetsplatser som tagits fram i ett forskningsprojekt. Dessa ”nycklar”, eller de viktigaste faktorerna, är hur man agerar när det gäller ledarskap, kompetensförsörjning, delaktighet och kommunikation liksom vad gäller synen på hälsa och sjukfrånvaro på arbetsplatserna.

Genom kampanjen hoppas man att arbetsgivare och anställda ska inspireras till att se över hur det fungerar inom den egna organisationen och sedan jobba med de fyra faktorerna i syfte att medarbetarna ska bli ”långtidsfriska” och därigenom också företaget mer välmående och framgångsrikt. I det arbetet, påpekar projektledarna, kan företagshälsovården vara ett stöd.

I informationskampanjen ingår webbplatsen Företagshälsokollen där man kan göra ett test för att undersöka hur ens egen arbetsplats mår, läsa mer om de fyra ”nycklarna” och även se filmer där anställda vid företag som redan är framgångsrika på det här området berättar hur man gjort.

Testa ditt företag!

Hur mår företaget där ju jobbar? Testa här!

Arbetsmiljö

Skanska stänger kontor under Eurovision

Byggbolaget Skanska stänger sitt kontor i Malmö under Eurovision. Säkerhetsläget och avspärrningar gör att personalen tvingas jobba på distans.
– Om det skulle hända något är det bra att så få människor som möjligt är på plats, säger Nils-Erik Nilsson, ordförande för Unionens riksklubb på Skanska.
David Österberg Publicerad 7 maj 2024, kl 11:32
Oro inför Eurovision. Byggbolaget Skanska stänger sitt kontor i Malmö under Eurovision. Säkerhetsläget och avspärrningar gör att personalen tvingas jobba på distans.
Byggbolaget Skanska stänger sitt kontor i Malmö under Eurovision. Säkerhetsläget och avspärrningar gör att personalen tvingas jobba på distans. Foto: Johan Nilsson/TT.

Eurovision-veckan har dragit i gång i Malmö. För eurovisionfans och malmöbor väntar sång och dans i Eurovision village innan veckan avslutas på Malmö arena till helgen. Totalt räknar arrangörerna med att 100 000 personer på olika sätt deltar i evenemanget.

Men mot arrangemanget finns flera säkerhetshot. Bland dem finns risken för terrorattentat och urartade demonstrationer mot att Israel deltar i Eurovision. Det förhöjda säkerhetsläget har lett till att delar av Malmö har spärrats av och flera kontor i närheten av Malmö arena håller stängt under veckan. Ett av dem är byggbolaget Skanskas.

– Anledningen är dels risken för att något inträffar, dels att det är omständligt att ta sig dit. Om det händer något är det ju bra att så få människor som möjligt är på plats, säger Nils-Erik Nilsson, ordförande för Unionens riksklubb på Skanska.

Parkeringshus nära arenan har spärrats av

Han tror inte att det stängda kontoret ger medlemmarna några större problem.

– Efter pandemin är vi ju vana vid att arbeta på distans. Men är det så att man verkligen behöver arbeta från kontoret så får man det, men det är nog ingen intresserad av, för det är väldigt besvärligt att ta sig dit nu. De har bland annat stängt det stora parkeringshuset där vi har fasta platser under veckan. Det är också krångligt att gå ut och äta lunch i området.

Skanska har flera kontor i Skåne, men medarbetarna samlas ofta på det största kontoret i Malmö.

– Men de flesta av oss lät bli att åka dit redan förra veckan. Då började avspärrningarna märkas och polisen gjorde ronderingar med bombhundar.