
Katja Tolkats och Svetlana Kostjutjenko arbetar båda i restaurangen på Ikea Parnas. De förklarar att rysk lag kräver att kökspersonal har utbildning i bland annat livsmedelshygien och att den som är klar med sin kurs får högre lön.
Därför frågade Katja och Svetlana sina chefer när de skulle gå kursen. Cheferna svarade att det inte behövdes. De hade redan de intyg som behövdes.
– Då svarade jag att i så fall ska vi väl ha högre lön, säger Svetlana.
Men det fick de inte. Och eftersom de visste att de inte gått de kurser som ledningen påstod att de hade gjort, så försökte de ta reda på vad som hade hänt.
När Svetlana fick se sitt kursintyg blev hon full i skratt. Hon hade fått olika bra betyg och omdömen på olika delar av kursen. Allt såg väldigt trovärdigt ut.
– Ikea hade helt enkelt köpt falska kursintyg från en yrkesskola för att ha att visa upp när myndigheternas inspektörer kom. Det är korruption, säger Svetlana.
Nu har Svetlana gått de kurser hon redan hade intyg på. Katja Tolkats har inte fått någon utbildning.
– Men jobba får jag. Jag kan aldrig tro att det är lagligt, säger hon.
Via e-post bekräftar Anna Pilkrona Godden, som har hand om mediefrågor som rör Ikeas varuhus, att företaget fixat intyg på kurser som personalen inte har gått. Ikea skriver:
”För några år sedan hade vi en överenskommelse mellan butiken och en lokal skola om att förse oss med certifiering av kockar”.
Arrangemanget var onödigt, enligt företaget, som tvärtemot vad fackklubben säger hävdar att det inte finns något lagligt krav på intyg för kockar, vilket man ett tag trodde.
Men att intygen var falska bekräftas av Ikea:
”Däremot är det korrekt att inte alla medarbetare genomgick all den träning de skulle ha gått för att få intygen från skolan”, skriver Ikea.
Börge Nilsson/Textra