Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Förnedrades revansch

Det är bra mycket man inte vet om sina medmänniskor. För mig var det en skräll att över 5,5 procent av Sveriges befolkning, runt 330 000 personer, valde att rösta på Sverigedemokraterna.
Niklas Hallstedt Publicerad
Niklas Hallstedt

Nog hade jag hört att opinionsmätningarna visade att SD gått framåt och troligen skulle komma in i riksdagen. Men jag hade nog inte trott det. I sådant fall hade jag inte blivit så förvånad.

Sannolikt speglar det bara det faktum att varje människa är en egen ö. I min värld är SD:s huvudfråga, invandringen, en ickefråga.

Men för Jimmie Åkesson och hans partibröder, för sådana verkar det mest vara, är det blodigt allvar. För dem är invandrarna upphov till det mesta elände som tänkas kan. Nästa år vill partiet att flykting- och anhöriginvandringen ska minska med 90 procent.

Ingen jag känner, möjligen någon avlägsen släkting, skulle kunna tänka sig att rösta på SD. SD är ett parti som man inte tar i med tång. I alla fall inte bland medelklassen på Södermalm i Stockholm.

Kommentarer från en del bekanta tyder på att de tror att hjärnforskningen skulle kunna vara lösningen på problemet med SD. De som röstar på SD är helt enkelt dumma i huvudet.

Det är ju en lika löjlig som överlägsen tanke. Rimligare är ju den ofta framförda misstanken att det ofta rör sig om folk som råkat illa ut eller känner sig illa behandlade. Så får också partiet, enligt SVT:s vallokalundersökning, stort stöd av arbetslösa och sjukskrivna.

De bor ju inte bara i Skåne. Landet formligen översvämmas med besvikna människor. Jo, de finns även på Södermalm, tro det eller ej.

Som författaren Lars Gustafsson upprörs över i den smått löjeväckande mejlväxling med Göran Greider som Dagens Nyheter publicerade i helgen: "/.../ det dagliga förnedrandet av gamlingar i blåbyxor, utlänningar med konstig accent, gamla kvinnor som är för långsamma med rullatorn på buss 66 i Stockholm/.../".

Själva det dagliga förnedrande som Gustafsson talar om är ett tecken på att något inte står rätt till. Och hos dem som förnedras väcks revanschismen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.