Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Lär av moderaterna

Höga löner ställer till det inte bara i Röda korset. Det gäller också andra idéburna organisationer, exempelvis facken.
Niklas Hallstedt Publicerad
Niklas Hallstedt

Röda korset lär ha 40 000 medlemmar som jobbar gratis. Och merparten av de 450 anställda har långtifrån några fantasilöner.

Topparna tar däremot bra betalt. För bra, menar somliga. Ordförande Bengt Westerberg har ett arvode på 68 500 kronor i månaden. Generalsekreteraren Christer Zetterberg tjänar drygt 90 000 och rektorn för organisationens högskola 85 000.

Det är klart att man kan säga att det är en fråga för Röda korsets medlemmar. Tycker de att de ovannämnda har en extraordinär kompetens och ska ha extraordinärt bra betalt får de väl tycka det.

Men riktigt så enkelt är det inte. Verksamheten bygger på att man kan samla in pengar från allmänheten. Om inte allmänheten litar på att Röda korset sköter sig blir det inga pengar. Då spricker alltsammans.

På många sätt påminner det om fackens situation. Den fackliga existensen bygger också på att man enas runt gemensamma mål. Även inom facket jobbar tiotusentals människor gratis. Och också här finns en del som tjänar bra.

TCO:s Sture Nordh och Unionens Cecilia Fahlberg är två exempel på fackhöjdare med löner i nivå med Christer Zetterbergs.

De höga lönerna motiveras ibland med ansvaret. Ansvaret hänger i sin tur delvis samman med hur många medlemmars intressen man företräder.

Här skulle man kunna lära sig av vissa Stockholmsmoderater. Nya medlemmar har helt enkelt sluppit betala avgiften. Den har i stället betalats av värvaren.

Kanske ett vinnande koncept också för facket? Unionen - som ju har pengar i kassan - skulle på så vis lätt kunna skaffa sig ytterligare någon miljon medlemmar.

Tänk vilket tryck det skulle bli i avtalsförhandlingarna!
Och vilket ansvar!
Och vilka löner!

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.