Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Teve för redan troende

Vem kollar på arbetsgivarteve? Ingen jag känner i alla fall. Svenskt Näringslivs jättesatsning är nog mest till för arbetsgivarna själva.
Niklas Hallstedt Publicerad
Niklas Hallstedt

Jag tycker att den är ganska så snygg, sajten Vad står på spel. Överst på sidan ett teveklipp, just den här dagen är det Sveriges kommuner och landstings förhandlingschef som säger att det inte blir några centrala löneökningar för lärarna. I botten de tre redaktörerna och de inslag som de rekommenderar. Mats Bergstrand, tidigare debattredaktör på DN, gillar till exempel ett avsnitt där Sacos ordförande kräver större lönespridning.

Vad tycker då Bergstrand om att tvingas knäcka extra för en arbetsgivarsajt? Förnedrande? Nej då, inte alls. "Hela poängen med satsningen är att det ska vara en bred och allsidig belysning av avtalsrörelsen", säger han under sin presentation på sajten.

Jag antar att redaktörerna, alla kända från "riktiga" medier, ska skänka en air av tyngd och opartiskhet åt sajten. Men jag har svårt att se att "bred och allsidig" är en korrekt beskrivning. De senaste teve-inslagen är i tur och ordning: en förhandlingschef på Sveriges kommuner och landsting som säger att lärarna inte kan få några centrala lönepåslag, Swedbank berättar hur man ska få ordning på bonussvineriet, en chefredaktör för en nyliberal tidskrift påstår att det är för dyrt att anställa ungdomar och en av vice riksbankscheferna påpekar hur viktigt det är att industriproduktionen tar fart igen.

Det känns väl lite så där vad gäller allsidigheten.

Men uppenbarligen funkar det. I alla fall om man ska tro den ansvarige utgivaren Nicklas Mattsson. Enligt honom har sajten 5 000 besökare per dag. Tanken svindlar. Även om vi bara räknar vardagarna betyder det över 100 000 varje månad. Det är verkligen, precis som Mattsson säger, extremt.

Nu ska man nog ta den siffran med en nypa salt. Siffror är siffror. I nätvärlden är de också ofta ren luft. Det kan ju faktiskt vara samma 5 000 som går in varje dag. Och hur många träffar skapas exempelvis av sökmotorer, alltså inte människor som letar information?

I det här fallet har man extra anledning att vara skeptisk, menar jag. Det ligger i sakens natur. Själv känner jag ingen - det är jag hundra på - som av något slags privat intresse skulle ägna tid åt att läsa om avtalsrörelsen. Och jag tror inte att min bekantskapskrets är särskilt udda. Det räcker med att lyssna av vilka program folk kollar på i allmänhet: det är danstävlingar och förnedringsteve. Hur samhällsintresserad man än är, inte plågar man sig med att titta på Teknikföretagens vd Anders Narvinger, filmad rakt upp och ned, när han kräver ettårsavtal.

I sådant fall är man nog en aning speciell.

Alltför många av det slaget lär inte finnas.

Nej, arbetsgivarteven är nog mest till för dem själva. Kanske kan det skapa lite större enighet i leden jämfört med förra avtalsrörelsen då den inbördes osämjan var det som skapade störst rubriker.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.