De flesta människor har en massa försäkringar. I allmänhet behöver man aldrig använda sig av dem. Och det är helt okej, tycker nog de flesta.
Men betalar man för en försäkring som ska täcka begravningskostnaderna är det en annan femma. I det fallet är det nämligen solklart att man kalkylerar med att försäkringen ska falla ut. Förr eller senare dör man.
Så det är givet att den som satt av pengar till sin begravning i massor med år, och plötsligt får veta att ersättningen kommer att snudd på halveras, blir förbannad.
Som 81-årige Åke Pettersson i Stockholm. I Aftonbladet berättar han att han betalat premier på långt över 30 000 kronor genom åren. Efter att Folksam beslutat att sänka ersättningen kommer det att falla ut 18 000 i stället för 31 800 kronor vid hans död.
Extra förbannade blir de drabbade naturligtvis eftersom Folksam samtidigt gör miljardvinster.
Men Folksam, som det försäkringsbolag det är, ser naturligtvis till att vara återförsäkrade mot varje möjlig förlust. Här tas inga risker, det är kunderna som står för dem. Försäkringen bär sig inte, förklarar man. Och varje försäkring ska ta sina egna kostnader. Alternativet hade varit att höja premien kraftigt.
Det är klart att man kan säga att Åke Pettersson skulle ha förstått bättre än att lita på ett försäkringsbolag. Vilket är ungefär vad Folksams presschef säger till DN:
Det är inget sparande utan en riskförsäkring.
Den saken borde Folksam ha varit tydlig med redan från start. Man borde helt enkelt ha avrått folk från att teckna en rutten försäkring, och sagt åt dem att sätta in pengarna på banken eller stoppa dem i madrassen i stället.
Eftersom man inte gjorde det återstår att lösa problemet. Ska det finnas något förtroende kvar för Folksam, med en mängd fackliga höjdare i sina styrelser, måste bolaget se till att kompensera de drabbade.