Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Baconsnuvan sätter sig på hjärnan

Numera tvättar man händerna med spriten i stället för att dricka den. Men det verkar inte göra folk mindre korkade.
Niklas Hallstedt Publicerad
Niklas Hallstedt

Handsprit tycks vara höstens stora försäljningssuccé. Var som helst och när som helst spritas det.
Men alla problem kan inte lösas med spritens hjälp. Därför är grundrådet att undvika närkontakt med människor och grisar.

Det är klart att man kan klara sig gott utan både hångel med främlingar, äckliga kindpussar och blöta handslag. Men ibland blir konsekvenserna bisarra.
Som när Svenska fotbollförbundet rekommenderar att man ska slopa en av idrottens äldsta traditioner: att skaka hand med motspelarna före match.

Har de som hittade på det här varit på match de senaste 20 åren? I så fall hade de sett hur halvnakna spelare ligger i högar efter att någon gjort mål, de hade sett att man numera inte bara drar motståndarna i tröjorna, utan i att alla tänkbara kroppsdelar, och de hade sett hur man byter tröjor och kramar om varandra efter matchen.
Fotboll är en kontaktsport. En handskakning mer eller mindre gör nog varken till eller från för smittspridningens skull.

Lika bisarrt är det när folk som träffas på fest inte tar varandra i hand. Något glas vin senare sitter de ändå där och stoppar sina virusspäckade fingrar i samma chipsskålar. Snacka om hälsovådlig föda.

Också på Ikea tar man svininfluensan på största allvar. Här har man insett att anställda på affärsresa ibland hamnar i lägen när de inte bara kan stoppa handen i fickan och låtsas som ingenting. Därför utrustas de med munskydd, handsprit och, i fall olyckan ändå är framme, en termometer. Varför inte ge dem ett par handskar också när man ändå håller på?

För kyrkans del borde problemet med smittspridning vara så gott som obefintligt med tanke på antalet besökare. Men även här har man vidtagit åtgärder. Vissa kyrkor har infört starkvin vid nattvarden i tron att det ska ge ett bättre skydd än lättvin eller alkoholfritt.

Frågan är bara om inte initiativet kommer att locka nya besökare, vilket in sin tur gör kyrkorna till riktiga smitthärdar. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.