Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Varför vill så få bli ingenjörer?

Att vara ingenjör behöver inte vara detsamma som att vara en träbock. Men det gäller att visa det om man ska locka ungdomar till utbildningarna.
Niklas Hallstedt Publicerad
Niklas Hallstedt

Slut ögonen och tänk på en ingenjör. Vad är det ni ser framför er? En gråblek tjänsteman med flaskbottnade glasögon och dålig hy. Inte sant?

När tidningen Tara lät sina läsare ranka de sexigaste yrkesgrupperna i fjol kom ingenjör inte ens med på listan. Det gjorde däremot yrken som naprapat, biståndsarbetare och revisor(!). Ja, till och med journalister, denna skrynkliga yrkesgrupp, lyckades klämma sig in på en tolfteplats.

Den allmänna synen på ingenjörer är att de är osexiga. De får inte ligga. Därför är det inte konstigt att intresset för utbildningarna är rekordlågt. Ingenjörer, och framför allt högskoleingenjörer, är på väg att bli en bristvara, visar en rapport från Sveriges Ingenjörer.

Jag kan inte påstå att bilden av ingenjörer som ett gäng nördar är helt tagen ur luften. Mitt minne av ett år på teknis i början på 1980-talet är en inkrökt ankdamm, där man förutom studierna ägnade sig åt studentikost trams.

Vi som gick där var ett gäng finniga glasögonprydda 20-åringar. Jag fick garanterat inte ligga.

Samtidigt: Ingenjör kan ju i bästa fall vara just det yrke många ungdomar skulle vilja ha. Som civilingenjören Maria Brorsson påpekade i en debattartikel i Ny Teknik i fjol: "Ser man till vad dagens ungdomar vill - resa, träffa människor, ha varierande arbetsuppgifter och testa "allt" - ja då är ju ingenjörsyrket perfekt!"

Men det räcker inte att berätta detta. Det räcker inte att utbildningarna är jättebra och leder till jättebra jobb. De måste vara attraktiva dessutom.

Det finns några enkla saker som borde göras. Framförallt handlar det om att låta teknologer och andra ingenjörsstuderande tänka utanför boxen.

För det första: öka samarbetet med resten av universitetsvärlden. Visa att det finns en större värld att ta del av. Inför obligatoriska grundkurser i humaniora, exempelvis idéhistoria, litteraturvetenskap, filmvetenskap och filosofi.

För det andra: lämpa allt det där pubertala och studentikosa över bord. Skippa QuarneVALer (bara stavningen) och kårspex och allt vad det heter. Inse att vi lever på 2000-talet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.