Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Unionens krav känns som en svampig disktrasa

Planerna är storstilade: Om fyra år ska Unionen sätta dagordningen och påverka omvärlden. Men ska man nå dit räcker det knappast att bara komma med önskningar.
Niklas Hallstedt Publicerad
Niklas Hallstedt

Män och kvinnor ska uppmuntras att ta lika mycket föräldraledighet och ett lika stort gemensamt ansvar för barnen. Så står det ordagrant i Unionens arbetsmarknadspolitiska plattform som presenterades häromdagen.

Och vad mer? Jo, Unionen vill ha "ett stopp på att kvinnor halkar efter i arbetslivet på grund av barnafödande". Och "en attitydförändring avseende barnafödande och föräldraskap på arbetsmarknaden".

Låter det som blytunga krav? Låter det som ett rödglödgat spett i ändan på makthavarna? Knappast, mest av allt känns det som en fuktig disktrasa, särskilt när det kommer från ett fackförbund som säger sig vilja vara "kaxigt".

Visst, än så länge handlar det bara om en plattform, men frågan är om det är någon vits att komma med önskemål som är så urvattnade att man näppeligen skulle kunna hitta någon med avvikande uppfattning.

Det är ungefär som att önska att alla ska må bra och att det var fred på jorden. Jättebra, men hur når man dit?

Problemet är som ofta att man inte kan och vågar vara mer konkret. Den självklara vägen till ökad jämställdhet i arbetslivet, att föräldraledigheten ska fördelas mer lika, kan inte Unionen driva. Det krävs nämligen ett kongressbeslut först och ett sådant kan komma tidigast i oktober.

År 2012 ska Unionen vara det bästa facket, enligt organisationens egen målbild. Lyckas man inte bli tydligare så lär det dröja. Och de som vill ha en jämställd föräldraledighet kan få vänta i över 200 år. Så lång tid lär det nämligen ta innan pappor och mammor delar lika på ledigheten om utvecklingen fortsätter i samma takt som i dag.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.