Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Städning som höjer lönen

Var det någon som trodde att städhjälp bara var något för de riktigt rika? Nu visar det sig att de med låga inkomster kan få betalt för att få hjälp i hemmet. Ett ypperligt tillfälle för dem som lever på att städa åt andra att slippa ta med sig jobbet hem.
Niklas Hallstedt Publicerad
Niklas Hallstedt

I debatten innan avdraget för hushållsnära tjänster infördes framställdes det som ytterligare en förmån för överklassen. Nu skulle de förmås att börja betala vitt för att få dassen städade.

Det är klart att det ligger en hel del i det. Hushållsavdraget är en del i ett större projekt.

Genom sänkta inkomst- och kapitalskatter får de som redan har det gott ställt det ännu bättre.

På vad ska de lägga sina pengar? Varför inte skaffa sig lite markservice? Någon som tar hand om allt det trista i livet, medan man själv ägnar sig åt att tjäna ännu mer pengar.

Vilka är det då som ska tvätta och dammsuga och hämta ungarna på dagis? Jo, det ordnar man genom att försämra ersättningar och villkor för arbetslösa och sjukskrivna. På så vis blir det fler människor som tvingas ta låglönejobb.

Men eftersom människor med pengar ofta är snåla måste staten se till att de inte köper servicen svart. Alltså skattesubventionerar man den.

Nu visar sig en närmast absurd skatteeffekt. Personer som tjänar under brytpunkten för den statliga skatten 28 400 kronor i månaden får betalt för att anlita hjälp i hemmet. Man kan alltså få städat hemma plus pengar. Allt under förutsättning att man har hushållsnära tjänster som en löneförmån.

Enligt Dagens Nyheter handlar det om 180 kronor extra per tusenlapp i förmån.

Slutsatsen måste bli att alla som tjänar under brytpunkten ska se till att prata med chefen om att få hjälp i hemmet som en löneförmån.

Framförallt skulle det ge dem som lever på att städa åt andra en chans att öka på sin inkomst. Och samtidigt slippa ta med sig jobbet hem på kvällen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.