Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Sluta leka polis!

Försäkringskassan överraskar med att avslöja att fusket med föräldrapenningen är lägre än vad man tidigare trott. Äntligen dags för kassan att ägna sig åt att hjälpa dem som behöver?
Niklas Hallstedt Publicerad
Niklas Hallstedt

När kassan låter tala om sig handlar det om människor som nekas sjukpenning av olika skäl. Som exempelvis den kvinna som inte beviljades ersättning efter att en nära anhörig gått bort. "Sorg är ingen sjukdom", ansåg Försäkringskassan.

"För att orka vara sjuk i dag måste du vara frisk", konstaterade Marcus Birro mycket riktigt i Aftonbladet.

För de senaste åren har Försäkringskassans utgångspunkt varit att den som söker bidrag från trygghetssystemen är ute efter att sno åt sig pengar på ett ohederligt vis. Med hjälp av ett stort antal fuskjägare ska "missbruket" stävjas.

2006 kom till exempel en forskarrapport enligt vilken var femte förälder bluffade när de anmälde att de var hemma för vård av sjukt barn. Försäkringskassans chef Curt Malmborg var en av dem som kommenterade fusket och krävde skärpta kontroller. I efterhand visade sig att fusket med den tillfälliga föräldrapenningen inte var riktigt så omfattande, "bara" var tionde förälder fick pengar felaktigt.

Nu tar kassan ytterligare ett steg i ett remissvar till en utredning från regeringens delegation mot felaktiga utbetalningar, FUT.

FUT hävdar att 1,9 miljarder kronor, nästan 10 procent, av all föräldrapenning betalas ut felaktigt. Det dementerar kassan bestämt. Kassans egen kontroll visar att de felaktiga utbetalningarna utgör 1,6 procent, 229 miljoner kronor, av de totala ersättningarna. En del av dessa felaktigheter beror inte heller på fusk, utan på rena misstag.

Kanske tyder det på att Försäkringskassan nu börjar komma till besinning. För vad är det kassan ska pyssla med? Kanske är det inte i första hand att jaga fuskare, utan att se till att människor får den ersättning de har rätt till.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.