Vilka är det som löper störst risk att bli av med jobbet vid neddragningar? Jo, de med kort anställningstid och de med låg utbildning. Dessa löper för det första större risk än andra att jobba på arbetsplatser som gör neddragningar. Anledningen kan vara att de som har en starkare ställning på arbetsmarknaden ser till att lämna det sjunkande skeppet i tid.
Det är också större risk för de med kort anställningstid och låg utbildning att bli friställda vid neddragningen. Dessutom är sannolikheten större för dem att inte få nytt jobb efter neddragningen.
Särskilt utsatta är personer som tidigare varit arbetslösa.
Det här visas i den bilaga till den statliga Långtidsutredningen som presenterades på fredagen. I bilagan som skrivits av ITPS, Institutet för tillväxtpolitiska studier, konstateras att turordningsreglerna, det vill säga att den som är sist anställd också är den som ryker först när företaget drar ned, "kan ge upphov till utestängningseffekter".
- Turordningsreglerna skyddar de äldre, men straffar yngre. Det är logiskt om man ser de äldre som de svaga på arbetsmarknaden, säger ITPS projektledare Barbro Widerstedt.
Frågan är om det verkligen är de äldre som måste skyddas. Här finns unga människor som aldrig får en ordentlig chans, som riskerar att aldrig få fäste på arbetsmarknaden. "Eftersom tidigare arbetslösa också är bland de senast anställda på sina nya arbeten, kan denna grupp riskera att under lång tid hamna i en cykel av upprepade neddragningar", skriver ITPS.
Att facket skulle ifrågasätta turordningsreglerna är ungefär som att prästen skulle skita i kyrkan. Kanske börjar det bli dags för det.
För visst behövs ett regelsystem som förhindrar arbetsgivarna att göra sig av med vilka de önskar. Men det finns inget som säger att det måste se ut som det nuvarande.