För den som har pengar i plånboken är det inga problem att skaffa sig en lägenhet i innerstaden. Det är bara att köpa. I centrala Stockholm finns i dag fler bostadsrätter än hyresrätter. För den som varken har förmögenhet eller hög lön är det svårare, men chansen finns trots allt.
Men införs det system med så kallad efterfrågestyrd hyressättning som snart kommer att föreslås i en statlig utredning blir det garanterat omöjligt. Visserligen skulle hyran i attraktiva områden få höjas med som mest fem procent per år, men på fem år kan det innebära hyreshöjningar på runt 28 procent.
- Många kan bli tvungna att flytta om det här blir verklighet, konstaterar Hyresgästsföreningens Barbro Engman.
Den nya formen av hyressättning skulle göra innerstäderna allt mer lika gated communities, välbevakade områden för dem som har råd att betala. Fattiga göre sig icke besvär, kunde det stå på grindskylten.
På så vis förstärker man den rådande ordningen. Låginkomsttagare får hålla sig i förorterna, och ungdomar bo kvar hemma hos mamma och pappa.
Desto mer märkligt som ett av målen för regeringens storstadspolitik är att "bryta den sociala, etniska och diskriminerande segregationen i storstadsregionerna och att verka för jämlika och jämställda levnadsvillkor för storstädernas invånare".