Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionenklubbarna ser positiva tecken i ekonomin

En generell konjunkturuppgång kan vara på väg. Ett tecken på det är att fackklubbarna i Unionens branschbarometer tror på en ökande orderingång inom så gott som alla sektorer.
Niklas Hallstedt Publicerad

Ekonomin står och stampar i väntan på politiska beslut, konstaterar Unionen i sin nya konjunkturrapport.

- Det största problemet är avsaknaden av finanspolitik i alltför många länder, säger Gösta Karlsson, Unionens chefsekonom.

Vad som bland annat behövs i Sverige är infrastrukturinvesteringar och satsningar på bostadsbyggande, anser Unionen.

- Dessutom måste vi få ett långsiktigt beslut om energipolitiken i Sverige, det är avgörande för många när de bestämmer var de ska lägga sin nästa investering, säger Gösta Karlsson.

Samtidigt med konjunkturrapporten publicerar Unionen även höstens branschbarometer. Den bygger på en enkätundersökning med Unionenklubbar på 218 företag med sammanlagt 360 000 anställda i Sverige.

Jämfört med den förra undersökningen, som gjordes i mars i år, har förväntningarna på framtiden blivit mer positiva. Bland annat spås orderingången öka i sju av tio branscher. Däremot pekar pilarna för sysselsättningen nedåt. Det stora undantaget är handeln.

- Sysselsättningen ligger alltid mellan ett halvår och ett år efter konjunkturen, säger Gösta Karlsson enligt vilken ett av de största problem på den svenska arbetsmarknaden är den dåliga matchningen.

- Av dem som söker jobb har var femte varit arbetslös i mer än ett år. Det behövs tidigare åtgärder, och man måste fundera på om det kanske behövs längre arbetsmarknadsutbildningar.

För dem som trots allt har ett jobb ser de ekonomiska utsikterna hyfsat ljusa ut.

- Man kan förvänta sig reallöneökningar och annan påfyllnad nästa år i form av femte jobbskatteavdraget, konstaterar Gösta Karlsson.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.