
Vad har hänt med välfärden de senaste åren? Enligt en undersökning av Sveriges Television upplever 60 procent av de tillfrågade att till exempel sjukvården blivit sämre. Detsamma gäller de sociala skyddsnäten som a-kassa och socialbidrag.
Och det har skett förändringar. 1987 gick 56 procent av bruttonationalprodukten till välfärd. I dag går 44 procent av BNP till välfärden, det är 480 miljarder kronor mindre, varje år.
Har fackförbunden förstått allvaret? Nej, menar Daniel Suhonen, som pratade om fackligt engagemang under parollen: Fånga engagemang - genom utveckling, på ett seminarium anordnat av TCO.
- Vi står inför ett vägval i det svenska samhället. Det är dags att fackliga organisationer inser allvaret och sätter upp strategier för att möta förändringarna. Det handlar om osäkra anställningar, hög arbetslöshet, dåliga villkor. Våga vara annat än ett jobbcoachningsföretag, sade han.
För att förändra måste man titta på det lilla och det stora, menar han. Den lilla arbetsplatsen där man har möjlighet att organisera sig och påverka löner och villkor och det stora fackförbundet som för medlemmarnas talan. Och framför allt - att man vågar sticka ut hakan.
- Ta Svenskt Näringsliv som exempel. Om man ska möta någon som är så tydlig i sin ideologi så kan man inte vara försiktig. Våga vara radikal. Varje debattartikel kan inte vara en väl avvägd kompromiss i rädsla att trampa någon på tårna.
Men Daniel Suhonen tror också att förnyelse kan vara att ta ett steg tillbaka. Att plocka upp de gamla redskapen - att använda solidaritet, gemenskap och våga strejka.
- Man kommer en bit med vädjan. Men om det inte fungerar måste man ta i med hårdare tag. Utnyttja rätten att strejka!