Regeringens ändringar i sjukreglerna, som infördes sommaren 2008, innebar bland annat en skärpt gräns för hur länge man får vara sjukskriven.
Enligt de nya reglerna ska en sjukskrivning utredas efter tre månader, om en sjukskriven kan gå tillbaka till sitt gamla jobb eller ta nya arbetsuppgifter på arbetsplatsen.
Efter sex månaders sjukskrivning prövas arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden.
I somras hade knappt 66 000 varit sjukskrivna sedan längre än sex månader, att jämföra med 81 000 i juni 2008, enligt siffror som Försäkringskassan tagit fram för SR Ekot. Samtidigt har antalet sjukskrivningar på kortare tid än ett halvår ökat, från 55 700 sommaren 2008 till 70 300 i juni i år.
"Syftet med regelskärpningen var att påverka de sjukfall som pågår månad efter månad, år efter år", säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson till TT, som är nöjd med att just de långa sjukskrivningarna också har minskat.
Men det är en falsk bild, menar Anne Carlsson, ordförande för Reumatikerförbundet.
- Att de korta sjukskrivningarna ökar är ett tydligt tecken på att vi snart också kommer att se de långa sjukskrivningarna öka.
Bland medlemmarna i Reumatikerförbundet är det många som blir sjukskrivna om och om igen, berättar hon, med korta arbetsperioder emellan. Vad de behöver för att hålla ut är rehabilitering och behandling, inte att slussas ut i olika arbetsmarknadsåtgärder.
- Förr fick man rehabilitering och även omskolning på sjukpenning, det får man inte längre. Och har man inte råd måste man jobba, fast man egentligen inte mäktar med. Det här är en tickande bomb, säger hon.
Redan i augusti skrev Försäkringskassan upp prognosen för antalet sjukskrivningar. Bara för 2013 beräknas kostnaderna öka med en miljard kronor, och 2,8 miljarder under 2014, som vi har skrivit om tidigare. (Läs mer om det i artikeln intill.).