Det rör sig om administration och ledningsfunktioner, forskning och utveckling liksom informationstjänster när företag flyttar jobb från Sverige i dag. Det är en skillnad jämfört med för snart tio år sedan när en liknande studie gjordes.
- Storleksordningen på jobbflytten är ungefär densamma. Det skifte vi ser är att man tidigare mest flyttade industriproduktion, nu flyttar man tjänsterna omkring produktionen. Dessutom flyttar tjänsteföretagen verksamhet utomlands, något vi inte sett tidigare, säger Daniel Lennartsson, ekonom på SCB.
Under åren 2009-2011 flyttade 13 procent av företagen med fler än hundra anställda verksamhet utomlands. På det sättet försvann 6 200 jobb från Sverige. Sett till hela arbetsmarknaden är det väldigt lite. De branscher SCB studerat sysselsätter totalt 2,6 miljoner anställda.
- Om man bör vara orolig eller inte beror på vilken siffra man tittar på. Antalet förlorade jobb är visserligen inte så stor, däremot är det alltså hela 13 procent av företagen som håller på med det här. Om företaget x väljer att expandera kan de till exempel välja att göra det i Kina i stället för i Sverige. Det fångas inte upp av undersökningen.
SCB har även tittat på återflytten av verksamhet till Sverige. Det visade sig att den var av liten omfattning, bara 3 procent av företagen i studien hade gjort en sådan. Däremot mäter inte studien hur många jobb som skapas då andra länders företag flyttar verksamhet till Sverige.
- Det är framförallt är företag i länder med stora arbetskostnader som flyttar verksamhet. Det kan ge en hint om att det inte är så många som flyttar jobben hit, säger Daniel Lennartsson.