Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Hopp om framtiden trots Astranedläggning

Södertälje är betydligt bättre än sitt rykte. Om den saken rådde samstämmighet när Unionen bjöd in lokala företagare och politiker på tisdagen.
Niklas Hallstedt Publicerad

Bakgrunden är Astra Zenecas flytt av sin forskningsdel i fjol, en flytt som innebar att 1 200 anställda blev av med sina jobb. Hur överlever Södertälje ett sådant dråpslag - och kan det till och med leda till något bra?

För att få fart på diskussionen och få fram konkreta förslag på vad som kan och bör göras hade Unionen på tisdagen bjudit in representanter från politik, näringsliv och fack.

Infrastrukturministern Catharina Elmsäter Svärd (M), själv Södertäljebo, anslog tonen genom att hävda att Södertälje har förutsättningar som många andra kommuner kan avundas, bland annat vad gäller läget, kommunikationerna och befolkningstillväxten.

- Nu gäller det att sträcka på ryggen och visa ledarskap.

Under dagen återvände flera talare till samma tema: det gäller att visa stolthet över staden, och dess rykte är ett problem.  Alltför många tänker på kriminalitet och sociala problem när de hör namnet Södertälje.

Ett avslutande idéforum ledde fram till ytterligare ett antal idéer.

- Nu ska det som sades analyseras. Men jag tolkade det som att det finns en samsyn om att förutsättningarna är goda, men att det finns mycket att ta tag i, säger Magnus Stafflin, ombudsman på Unionen Södertälje som varit den som dragit i trådarna för att få ihop arrangemanget.

Idéerna från framtidsdagen ska först kommenteras av kommunen, Arbetsförmedlingen, Unionen och representanter från näringslivet. Sedan är det upp till politiker och arbetsgivare att avgöra om de vill ta dem till sig.

- Vi ska jobba och verka för att våra medlemmar har jobb på företag som går bra och utvecklas. Södertälje ska vara en stad i utveckling, säger Magnus Stafflin.

- Vi vill skapa energi och ge ett extra stöd i modet att våga fatta politiska beslut och i modet att våga investera och se framåt.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.