Den oberoende frivilligorganisationen mot korruption, Transparency International, TI, har publicerat en studie om hur väl de fyrtio länder som ratificierat OECD:s konvention om bekämpande av bestickning av utländska offentliga tjänstemän i internationella arbetsförhållanden, efterlever den. Bara en tiondel av länderna får högsta betyg: USA, Tyskland, Storbritannien och Schweiz.
Sverige, som står för 1,25 procent av världens samlade export, har tidigare hamnat i kategorin "Moderate enforcement", där Italien, Australien, Österrike och Finland befinner sig, men har nu trillat ner till kategorin "Limited enforcement" där vi har sällskap av både Danmark och Norge.
- Sverige är väldigt lite förändringsbenäget när det gäller att anpassa lagstiftningen till konventionen, säger Birgitta Nygren, styrelseledamot i TI Sverige och officiellt ansvarig för att samla in de uppgifter som ligger till grund för avsnittet om Sverige i studien.
En orsak till förändringsoviljan kan vara att vi gärna klappar oss för bröstet och tycker att vi inte har någon korruption. Men TI Sverige har länge efterfrågat en högre företagsbot.
- Det skulle vara värdefullt om vi hade liknande instrument som konkurrenslagstiftningen och att man kunde utdöma böter på 100 miljoner. I dag ligger företagsboten på 10 miljoner, vilket är ganska lite pengar för ett storföretag.
Organisationen efterfrågar också ett bra skydd för de personer som rapporterar om oegentligheter och att man avskaffar dubbel straffbarhet - ska man åtala någon i Sverige som begått brott i ett annat land, krävs i dag att man också begått brott mot det andra landets lagstiftning. Det innebär att åklagaren alltid måsta ta reda på hur lagen ser ut i det andra landet, vilket kan vara ganska tidskrävande.
- Det skulle gå fortare och smidigare om man gjorde om lagstiftningen så att det räcker med att konstatera att det andra landet ratificerat FN-konventionen mot korruption. Den är bredare än OECD-konventionen och har skrivits under av 168 länder, säger Birgitta Nygren.
Transparency International sammanställer varje år en korruptionsindex och årets index är ännu inte publicerat. 2012 befann sig Sverige på fjärde plats över världens minst korrupta länder.