Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Dags att nominera till Guldnappen

Är det självklart att både kvinnor och män är föräldralediga på ditt jobb? Är barn inget hinder för löneutveckling? Är jobb och familjeliv en möjlig ekvation? Då kan det vara läge att nominera ditt företag till Unionens tävling Guldnappen.
Petra Rendik Publicerad

Den 21 november delar Unionen ut årets "Guldnapp" till det företag som bäst underlättar för föräldrar att förena arbete och barn. En föräldravänlig arbetsplats kan innebära mycket. Kanske finns det möjlighet att arbeta hemma om det behövs, möten krockar inte med lämning och hämtning på förskola, kvinnor och män uppmuntras att vara föräldralediga och barn är inget hinder i karriär eller-löneutveckling.

Från och med i dag och fram till den 2 oktober är det fritt fram att nominera föräldravänliga arbetsplatser och det kan såväl medlemmar och icke medlemmar göra. Men för att ha möjlighet att vinna krävs det att företaget har tecknat kollektivavtal med Unionen och att det finns en skriftlig jämställdhetsplan.

Guldnappen instiftades för att uppmärksamma arbetsgivare som underlättar för de anställda att förena familjeliv och jobb. Priset delades ut för första gånger 2003 och tidigare vinnare är Ikea, Kronans droghandel, Picab AB, AC Nielsen, Servera, CSC Sverige, ITT Water & Wastewater och Boliden.

Vad betydde utmärkelsen Guldnappen för er och hur jobbar ni vidare med att vara en föräldravänlig arbetsgivare?

Två tidigare Guldnappsvinnare svarar:

Therése Sörman, HR manager, CSC Sverige. Guldnappen 2009.
- Att få Guldnappen betydde mycket för oss då det gäller vårt varumärke som modern och flexibel arbetsgivare. Vi kan locka arbetskraft som känner att de kan göra karriär och få stöttning under småbarnsåren. IT-branschen är en mansdominerad miljö och utmärkelsen hjälper oss att balansera förhållande i antalet anställda kvinnor och män.

- Vi fortsätter att jobba hela tiden med att utveckla det som gjorde att vi vann utmärkelsen. Förra året införde vi en sjätte månad föräldralön.

Ylwa Wedin Kolfeldt, HR Manager, Xylem Water Solutions
Global Services. Guldnappen 2010.

- Utmärkelsen innebar att vi fick fokus på frågan och många medarbetare tyckte dessutom att det är roligt att jobba på ett företag som fått uppmärksamhet för en positiv
sak.

- Vi är ett globalt amerikanskt ägt företag, genom Guldnappen har vi fått in dessa frågor gratis till ledningspersonal med en annan kulturell bakgrund.  Amerikaner uppskattar dessutom utmärkelser.

- Efter att vi fått det här priset har vi jobbat med att behålla samma nivå. Vi vet genom samtal med våra medarbetare att det här är ett företag som fungerar bra att jobba på när man har barn.

Fakta

Känner du dig tveksam om just din arbetsgivare är bra på det här med jämställdhet och föräldravänligt arbetsliv kan du alltid göra Unionens nya test som ger svart på vitt om det är läge att nominera.

Testet och mer information om Guldnappen hittar du här

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.