Hoppa till huvudinnehåll
Anställningsvillkor

"Otrygga jobb leder inte till ökad effektivitet"

I höst presenteras förslag på hur man kan råda bukt på osäkra anställningsformer i boken "Stoppa skitlivet - 22 punkter för en bättre arbetsmarknad", av Unionenanställda Shadé Jalali och forskaren Mats Wingborg. Ett dåligt arbetsliv leder inte till ökad effektivitet, påstår de.
Johanna Rovira Publicerad
Shadé Jalali och Mats Wingborg

Projektanställningar, visstidsanställningar staplade på varandra, bemanningsjobb och frilansare som får jobba som vanliga anställda, men på F-skatt - trenden är tydlig och företagens uppfinningsrikedom för att slippa tillsvidareanställningar har nästan inga gränser.  

Men Mats Wingborg, utredare och frilansjournalist, som tillsammans med Shadé Jalali, gästutredare på Arena idé, har skrivit en bok om problemet, menar att arbetsgivarna biter sig själva i svansen:

- Arbetsgivarna är förblindande av tanken på flexibilitet, vilket är paradoxalt eftersom det går att säga upp tillsvidareanställda också, säger han.

- Dåligt arbetliv leder inte till ökad effektivitet, tvärt om. Det finns ett starkt samband mellan ökad ohälsa och otrygga anlitandeformer, och otryggheten smittar av sig även till fast anställda kollegor.

Boken med titeln Stoppa skitlivet - 22 punkter för en bättre arbetsmarknad ska vara färdigtryckt i oktober. I den presenteras ett antal förslag på lösningar till de otrygga anställningar som unga människor berättade om i antologin Skitliv.   

- Vi har intervjuat fackliga förtroendevalda, ombudsmän, jurister och forskare och har fått fram 22 huvudförslag på lösningar, säger Shadé Jalali, som varit ledig från sitt jobb som likabehandlingsexpert på Unionen för att bland annat jobba med boken på Arena.

Ska man komma åt problemet måste man ta ett samlat grepp, menar författarna.  Annars är risken stor att det blir någon sorts pyspunkaeffekt - täpper man till på ett håll, pyser det ut mer på ett annat - det vet man av erfarenhet från Europa.  För trenden med ökande otrygga anlitandeformer är ingalunda ett svenskt fenomen.  Mönstret finns i andra länder, vilket Mats Wingborg har redogjort för i rapporten Globalt perspektiv på osäkra och otrygga anlitandeformer i arbetslivet, som gavs ut förra året av Arena idé.

Men oberoende av hur det ser ut i världen måste facken i Sverige agera eftersom den svenska modellen riskerar att urholkas när organisationsgraden minskar bland vikarier och andra med otrygg anställning, anser författarparet:  

- Det behövs en övergripande strategi och samarbete över fackgränserna. Det krävs både lagändringar och nya avtal. Dessutom behövs det branschspecifika lösningar, säger författarna.

- Vi är inte motståndare till säsongsanställda eller projektanställda, men de osäkra anställningarna har ökat på bekostnad av fasta jobb. Det är absurt att vi har ett antal olika visstidsanställningar som var för sig är hårt reglerade men kan staplas på varandra.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Anställningsvillkor

Så får man äldre att stanna kvar på jobbet

Mer än hälften av tjänstemännen över 50 vill gå i pension i förtid. Här är några högst subjektiva tips på hur man ska få äldre att stanna på jobbet.
Johanna Rovira Publicerad 15 maj 2024, kl 06:01
Pension eller arbeta vidare? Så får du äldre att stanna kvar på arbetet. Till vänster ett cyklande äldre par, till höger en senior kvinna på kontor.
Pension eller jobba vidare? Nyckeln till att behålla erfaren personal är uppskattning och anpassning. Locka äldre arbetstagare med förmåner och flexibilitet. Förbättrar du arbetsmiljön så får du också äldre att stanna. Colourbox.

Pensionsåldern flyttas fram och vi förväntas jobba allt längre. Men vi vill inte – åtminstone inte vi som befunnit oss på arbetsmarknaden ett tag. TCO:s rapport visar att 52 procent av tjänstemännen i åldersspannet 50–67 vill gå tidigare än riktåldern för pension som för närvarande är 67 år.

Svenska Miljöinstitutet sammanställde för några år sedan strategier för att behålla 50-plussarna på arbetsmarknaden. De handlar om att skapa ett gott arbetsklimat där äldre känner sig uppskattade och efterfrågade, men också om flexibilitet och anpassningar av arbetsmiljön, enligt institutets arbetsmiljöspecialister.

Gott så. Det saknas dock mer konkreta exempel. Kollega kan därför erbjuda några anspråkslösa förslag på vad som skulle få åtminstone en snart 60-plussare att sluta tråna efter tidigare pension.

Visa äldre anställda uppskattning 

En åldersrelaterad bonus skulle garanterat få vilken 55-plussare som helst att känna sig uppskattad. Likaså att förlägga konferenser och dylikt på platser med tropiskt klimat, vilket gör underverk för artrosangripna leder. Vissa arbetsgivare har en extra semestervecka när man fyllt 40, men varför stanna där? Varför inte fortsätta att premiera åldrandet genom att även införa extra semesterveckor vid 50, 60 och 70?

Flexiblare arbetsuppgifter

Om man under de sista arbetsåren får koncentrera sig på det man är bäst på,  kan det innebära att man fortsätter jobba, konstaterar Svenska Miljöinstitutet. Att de seniora medarbetarna får första tjing på alla roliga arbetsuppgifter vore alltså rimligt, liksom att de slipper allt tradigt trökjobb.

Anpassning efter ålder

Det kan vara svårt att veta vad som egentligen avses med anpassning, men att byta ut fruktkorgarna mot skålar med gröna marmeladkulor kan vara ett steg i rätt riktning. 

Att anpassa kontorstiden efter dygnsrytmen hos äldre torde vara en självklarhet – låt 6–2 bli det nya 9–5. Texten i alla utskrifter, trycksaker och litteratur på kontoret ska dessutom vara minst tio punkter stor och oskicket att använda färgad text totalförbjuds.

Åldersmedveten kultur

För att få  mogna medarbetare att stanna längre i sin tjänst är det viktigt att deras kunskaper och erfarenheter tas till vara.  Att ungtuppar och ålderister som förlöjligar och fnissar åt äldres bidrag i diskussioner omedelbart förses med en dumstrut är minst lika viktigt. Medarbetare som mumlar i skägget bör dessutom få löneavdrag.

Man skulle också kunna inrätta en ny tjänst – åldersombudsman, vars arbetsuppgifter består i att bevaka de äldres intressen och serva de mognare medarbetarna på allehanda sätt efter personliga önskemål.

Bra arbetsmiljö åt alla 

Egna rum till alla vore rimligt eftersom kontorslandskap är förödande på alla upptänkliga sätt. Men åtminstone de som fyllt 55 borde omgående förses med egna rum för att slippa släpa runt på tunga kontorsattiraljer och komma undan tjattret på de öppna arbetsytorna.

Arbetsgivaren slipper därmed införa fler vilrum, eftersom  50-plussare då kan ta en behövlig paus på den obligatoriska soffan i det åldersanpassade egna rummet där de själva kan reglera värmen så att den är optimal för blodcirkulationen.

Den arbetsgivare som verkligen månar om sina till åren komna anställda ser, utöver ovanstående tips, också till att sätta guldkant på de sista ljuva arbetsåren genom att installera margaritamaskiner på varje våningsplan samt införa obligatoriska arbetsplatsträffar med powerpoint-presentationer av barnbarn och katter.