Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Filma dig själv - få ett jobb

Hur skulle du presentera dig själv på en minut? I augusti lanserar Unionen en ny karriärtjänst, där du kan lyfta fram personen bakom cv:t i en presentationsfilm.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad


Den nya tjänsten kallas för CV play och tanken är att du på egen hand ska skapa en filmpresentation som visar en helhetsbild av vem du är och vilka dina ambitioner är.
- Det är ytterligare ett sätt för våra medlemmar att presentera sina styrkor för en potentiell arbetsgivare. Det ska inte vara svårt, tar inte lång tid och alla som har en smartphone kan göra det, säger Åsa Källback, på Unionen.

Rent praktiskt går det till så att man svarar på ett antal frågor från en av Unionens karriärcoacher, via datorn eller telefonens filmkamera. Sedan lägger man till sina främsta egenskaper och erfarenheter och väljer, om man vill, en valfri bakgrundsmusik. Jobbet tar cirka en kvart och resultatet blir en helt egen presentationsfilm.

- Tjänsten kommer att vara gratis för våra medlemmar och möjlig att testa i september, säger Åsa Källback.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.