Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sveriges fem bästa uppsatser om arbetslivet

Fem uppsatser och sju författare fick dela på 50 000 kronor när Unionen student utsåg de bästa högskoleuppsaterna bland landets examensstudenter. Bland titlarna hittas både arbetsmiljö, föräldraledighet, kreativitetsfaktorer och kunskapsstyrning.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad

- Det var otroligt svårt att välja ut vinnare, men gemensamt för de här fem uppsatserna är att de är  välskrivna och ger nya perspektiv på viktiga arbetslivsfrågor, säger Peter Johansson, kommunikatör på Unionen.

Syftet med stipendierna är att uppmuntra till diskussion kring arbetslivsfrågor bland unga akademiker, så uppsatserna måste på något sätt beröra frågor inom Unionens intresseområde.

För att få stipendiet krävs att man är medlem i Unionen, att uppsatsen är på kandidat-, magister- eller masternivå, samt att den är godkänd. Unionen Student fick in över 100 uppsatser. Vinnarna blev:

Arbetsmiljöansvar vid arbetskraftsuthyrning: är gällande rätt tillräcklig för att uppfylla god arbetsmiljö för uthyrda arbetstagare? Av Louise Helgesson och Anna Bengtsson, rättsvetenskap vid LTU.

Pappaledig? Kul men vem skall ersätta dig? - Hur ser mellanchefer på pappors möjligheter att kombinera arbete och familj? Av Jenny Ryding, personalvetarprogrammet vid högskolan i Väst.

Kunskapsstyrning i ett kunskapsintensivt företag - En kvalitativ studie om hur ett företag kontrollerar sin viktigaste tillgång Av Jesper Castenfors och Zakarias Challis, Institutionen för pedagogik, didaktik, och utbildningsstudier vid Uppsala Universitet.

Arbetsmiljö på LKAB - utformning av analysrum i Kulsinterverk två av Katarina Nordqvist, civilingenjörsutbildningen teknisk design vid LTU

Kreativitetsfaktorer - en studie över företags kreativitetsarbete och dess inverkan på innovationsnivån Av Karin Sterndal, industriell teknik och managment vid KTH.

Uppsatsjuryn bestod av representanter från Unionen Student och Enheten för Politik, Opinion och Påverkan.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.