Turordningsreglerna, sist in - först ut, i las har längre varit i skottfältet. Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv slåss för att bli av med dem. Las skapar inlåsningseffekter och försvårar för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden, hävdar Svenskt Näringsliv bland annat. På motsatta sidan står LO för vilka las står för trygghet och ett hinder för arbetsgivarna att sparka vem de vill.
Saco anser att debatten är överdriven. Sacos egen studie visar att arbetsgivarna redan kan behålla den kompetens som verksamheten kräver. Fast, konstaterar Saco också, möjligheterna att använda regelverket på ett smidigt sätt bygger på att arbetsgivarna har kunskaper och resurser.
Det betyder inte att las är överflödig. I Sacos undersökning citeras en förtroendevald i privat sektor som framhåller lagens betydelse för att nå fram till bra lösningar när företagen ska säga upp:
"Priset och allting bygger på att vi har en las i botten. Hade vi inte krav på omplaceringar och övriga regler hade vi inte haft några erbjudanden heller. Så trots att vi aldrig tillämpar las är den en oerhört viktig grundförutsättning."
Större företag klarar av att hitta lösningar utifrån las, enligt studien. Men bland de mindre företagen finns en större osäkerhet om vad som gäller. Detsamma gäller för många anställda som lever i tron att en lång anställningstid skyddar mot uppsägning.
Det här ser dock Saco i första hand som ett informationsproblem .
Saco anser att det inte behövs några drastiska förändringar av las. Men det finns några saker som måste göras: dels måste visstidsanställningar övergå i fasta anställningar efter som mest 36 månader, dels måste jobbyten underlättas. Saco anser att staten ska ta ansvar för att stimulera kompetensutveckling redan före en eventuell övertalighet.
Det senare kravet ligger i linje med det som finns med i de kommande förhandlingarna om ett nytt omställningsavtal mellan PTK och Svenskt Näringsliv.