Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Årets stordåd - Fränstastrejken

De Unionenmedlemmar som deltog i strejken vid callcentret Focus CRS i Fränsta, som arbetsgivaren sedan lade ned, har redan förklarat att de ändå känner sig som vinnare därför att de stått upp för sig själva och den svenska modellen. Nu har de också belönats för sina insatser av förbundet, då de har tilldelats en utmärkelse för Årets stordåd.
Anita Täpp Publicerad
Årets stordåd - Fränsta-strejkarna

I motiveringen står bland annat: "för att med ett stort engagemang tagit strid för att arbetsgivaren ska teckna kollektivavtal. Med solidaritet och mental styrka har de tydligt stått upp för sina kollegors rätt att vara fackligt anslutna och rätten till schyssta villkor."

Frida Niemi, som tillsammans med kollegorna Tei Häggström och Josefin Algerbo, som tog emot priset i går kväll å alla strejkandes vägnar, är glad och stolt över utmärkelsen.

- Det är jättehäftigt att vi fått den. Vi förstod aldrig hur stor vår strejk skulle bli, att den skulle uppmärksammad i hela landet.  Att vi nu också får kredd på det här viset, för att man tycker att det vi gjort är något utöver det vanliga, är så himla roligt!

Vad har ni lärt er av det som hänt?
- Jag tror vi lärt oss att bara för att man är anställd så betyder inte det att man ska ta vilka villkor eller avtal som helst, utan faktiskt har rätt att kolla upp att man har schyssta villkor. Jag förstår att man kan känna tacksamhet mot arbetsgivaren, för att man får en anställning. Men man måste faktiskt behandla varandra med respekt från båda håll.

- Vi har också lärt oss att man kan åstadkomma så mycket mer i grupp än man kan tro i början.  Och jag tror att vi alla blivit starkare av det här. Det är inte så himla lätt att stå upp mot en arbetsgivare och så klart har det varit jobbigt också. Men eftersom vi  har haft facket bakom oss så har vi vetat att vi har rätt och då också blivit allt starkare och vågat stå upp för vår rätt.

Vilka tips vill du ge till andra som har dåliga arbetsvillkor?
 - Kontakta facket och kör på! Det finns ingen anledning att först försöka ha en dialog med arbetsgivaren. Då kan man själv hamna i kläm. Det är bättre att gå till facket, där de är mer insatta och vill hjälpa och som sedan kan föra ens talan.

Är ni arbetslösa nu?
- Ja, men tre av oss har redan fått sommarjobb som börjar om några veckor och de andra har jobb på gång, vilket känns jätteroligt och skönt, som om en sten har fallit av ens axlar. Vi har ju visserligen sagt det under hela strejken, att det löser sig, men det är ändå så skönt att det löst sig så snabbt. För nu är det dags att gå vidare. Vi vill bara blicka framåt nu, säger Frida Niemi.

Motiveringen till utmärkelsen Årets stordåd.
"För att med ett stort engagemang tagit strid för att arbetsgivaren ska teckna kollektivavtal. Med solidaritet och mental styrka har de tydligt stått upp för sina kollegors rätt att vara fackligt anslutna och rätten till schyssta villkor. Medlemmarna har formellt inte kunnat utse någon förtroendevald på grund av situationen på arbetsplatsen men har ändå visat sig vara föredömliga företrädare för sina kollegor och hela Unionen.  Genom sitt gemensamma agerande personifierar de grundläggande fackliga värderingar och har visat att det fackliga arbetet är lika aktuellt idag som någonsin förr."

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.