Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Översyn av reglerna i sjuk- försäkringen oroar Unionen

Det är bra att regeringen nu sett till att myndigheterna ser över hur reglerna i sjukförsäkringen fungerar för de som har psykiska diagnoser, tycker Mikael Dubois, som är utredare i socialförsäkringsfrågor på Unionen.
- Men då måste man också vara lyhörd för problemets komplexitet och se till att sjukförsäkringen ger det tillräckliga utrymme för vila och återhämtning som många behöver, säger han.
Anita Täpp Publicerad

Psykisk ohälsa är i dag den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Av alla sjukskrivna har 40 procent en psykisk diagnos och andelen ökar hela tiden, rapporterar Ekot.

Det är bakgrunden till att regeringen nu gett både Försäkringskassan och Inspektionen för socialförsäkring, ISF, i uppdrag att se över hur reglerna för sjukskrivning fungerar för de som lider av psykisk ohälsa.

Till Dagens Nyheter säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson att problemet är att sjukskrivingarna riskerar att bli långa och att det inte är säkert att det hjälper att vara hemma, att det i stället kan leda till att det blir svårare att komma tillbaka till arbetet.

- Då måste vi titta på om vi kan göra något mer preventivt, om vi kan fungera på ett annat sätt, kanske till och med komma in tidigare så att det går att undvika själva sjukskrivningen och ändå få rätt hjälp, säger han.

Mikael Dubois på Unionen tycker det är bra att reglerna för sjukförsäkringen ses över eftersom de inte fungerar för dem som sjukskrivs för psykisk ohälsa. En erfarenhet är att tidsgränserna är för snäva, alltså att man prövas mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagar. Den som drabbas av en depression behöver ofta längre tid för att vila och återhämta sig, påpekar han.

- Sedan har Ulf Kristersson en lite oroande ingång när han utgår från att det skulle vara bättre för de här människorna att komma tillbaka till arbetet och att man liksom ska göra det svårare för dem att sjukskriva sig för vila och återhämtning. Det stämmer säkert för vissa men inte för många andra där man blir sjukskriven på grund av en för hög arbetsbelastning eller för mycket stress, alltså där problemet bottnar i arbetet. Och en hög arbetsbelastning och stress brukar förr eller senare också resultera i konflikter på arbetsplatsen. Så man måste tänka på att det finns en ganska komplex problematik här.

-  Att då utforma system där man minskar möjligheten att komma bort från arbetsplatsen för att i lugn och ro vila upp sig och återhämta sig, det kanske inte heller alls är bra. Däremot har Kristersson också varit inne på att det ska vara lättare att komma tillbaka till ett annat arbete och det är bra.

Vad borde göras?

-  Man måste alltså vara lyhörd inför komplexiteten i problemet och se till att sjukförsäkringen utformas så att det finns en reell möjlighet för dem som drabbas av psykisk ohälsa att komma tillbaka till sitt arbete eller till ett annat arbete där man får använda sin kompetens och erfarenhet. Men då måste också sjukförsäkringen ge det tillräckliga utrymmet för vila och återhämtning som många behöver, säger Mikael Dubois.

- Det är också viktigt att arbeta mer förebyggande. Man skulle, som Unionen sagt ganska länge nu, kunna ta fram en psykosocial föreskrift kring den psykosociala arbetsmiljön, där man bättre ger föreskrifter för hur arbetsgivarna ska arbeta med de här frågorna. Sedan kan man även stärka företagshälsovården och ställa krav på att den ska ha kompetens att jobba med den psykosociala arbetsmiljön. Så fungerar det inte på många företag i dag.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.