Enligt avtalet Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh så förbinder sig H&M liksom de andra företagen att stanna i Bangladesh och samarbeta med de fackliga organisationerna.
- H&Ms beslut att underteckna avtalet är avgörande. H&M är den enskilt största inköparen av kläder från Bangladesh, vilket ger överenskommelsen enorm kraft. Det sätter oerhörd press på andra nyckelföretag inom klädindustrin att skriva på avtalet, säger Alke Boessiger, avdelningschef, UNI Global union.
Avtalet är juridiskt bindande och innehåller krav på oberoende inspektioner, arbetstagarstyrda hälso-och säkerhetskommittéer, obligatoriska renoveringar av byggnader bekostade av företagen och fackligt tillträde till fabrikerna. Arbetarna i fabrikerna får även rätt att avbryta arbetet om det sker under sådana förhållanden att det riskerar deras hälsa.
- Företagen förbinder sig att stå för kostnaderna och avsluta sina affärer med de fabriker som vägrar att genomföra nödvändiga uppgraderingar av säkerheten. Det är dags för företagen att gå bortom vaga löften och skriva på ett bindande säkerhetsavtal, säger Alke Boessiger.
Fackliga organisationer som ILO, IndustriALL och UNI Global Union och flera arbetsrättsorganisationer arbetar intensivt för att fler företag ska skriva under avtalet innan tidsgränsen går ut vid midnatt den 15 maj. Avtalet täcker in fler än tusen fabriker och har stor betydelse för arbetstagarnas möjligheter att tillvarata sina rättigheter.
Andra multinationella företag som skrivit under avtalet är Inditex, Tesco, C&A, PVH och Chibo. Företag som Gap, Carrefour och Marks & Spencer har fortfarande inte skrivit under avtalet.