Störd nattsömn påverkar både fritid och jobb, särskilt om du sover dåligt under långa perioder. Man tappar humöret, orkar inte lika mycket och har svårt att koncentrera sig. Men en störd sömn kan också ha nära koppling till arbetsmiljön på ditt jobb visar en ny rapport från SBU.
En negativ psykosocial miljö leder till att tankar om jobbet hänger kvar vid läggdags, vilket gör det svårt att slappna av och därmed försämras möjligheten att somna och sova ostört hela natten. Omvänt kan en god miljö främja ro och avkoppling och underlätta ostörd sömn.
Bland de faktorer som påverkar sömnen mest finns bland annat stöd i arbetsmiljön och möjlighet att påverka det egna arbetet. Personer som har höga arbetskrav, psykiskt ansträngande arbete eller har utsatts för mobbning på arbetsplatsen har mer sömnstörningar än andra. Även personer som har en liten belöning, exempelvis lön, i relation till ansträngningen, sover mindre bra om natten.
Även arbetstider har stor inverkan på kvaliteten på sömnen. Anställda med skiftjobb sover sämre än anställda med vanliga kontorstider. Resultaten visar dock att sömnstörningarna minskar snabbt för dem som slutar arbeta skift.
Fakta
Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU), har i uppdrag att utvärdera metoder som används i vården, både etablerade och nya.