Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Företaget hotar med nedläggning

I stället för att gå de strejkande vid callcentret i Fränsta till mötes när det gäller deras krav på schysta villkor genom kollektivavtal har nu arbetsgivaren polisanmält Unionen för olaga strejkaffischering och meddelat att man vill förhandla om en nedläggning av bolaget.
- Det blir allt tydligare vilket oseriöst företag vi har att göra med, säger Frida Niemi, som är en av de strejkande.
Anita Täpp Publicerad

Strejken vid callcenterföretaget Focus CRS i Fränsta, som ägs av bolaget Peak Partners i Stockholm, har nu pågått i drygt tre veckor, utan att arbetsgivaren gjort något för att lösa konflikten. Både ledningen för Focus CRS och den pressansvarige för moderbolaget Peak Partners har legat lågt och inte velat uttala sig. Också Kollega har försökt få en kommentar från ledningen utan att lyckas.

I onsdags trappades konflikten upp då kontorschefen på callcentret i Fränsta idogt rev ner de lappar som de strejkande satt upp på callcentrets lokal. Samma dag polisanmälde kontorschefen Unionen för olaga affischering.

Och i dag fick Unionen ta emot en förhandlingsframställan från callcentrets ledning med syfte att lägga ner företaget.

Frida Niemi, som är en av de strejkande,  säger att hon och de andra inte är förvånade över hotet om nedläggning.

- Vi har hela tiden förstått att den risken finns. Men då också sagt att oavsett om de tecknar kollektivavtal eller lägger ner så har vi vunnit. Därför att vi vet att vi förtjänar schysta villkor genom kollektivavtal och därför att vi har stått upp för oss själva nu, säger hon.

- Redan när de rev ner affischerna och gjorde polisanmälan så tyckte vi att det var väldigt lågt, alltså att det var på sandlådenivå. Och nu blir det bara allt tydligare vilket oseriöst företag vi har att göra med. Att det handlar om en företagsledning som bara lägger benen på ryggen och springer om det blir jobbigt.

Frida Niemi och hennes kollegor strejkar fortfarande utanför callcentrets lokal.

- Men nu sätter vi inte längre upp några lappar på lokalen utan har ordnat med andra lösningar så att vi kan fortsätta affischera där vi står och vid vägen där bilarna åker förbi, säger hon.

Unionen har nu dragit i gång en kampanj i sociala medier för att stödja strejken vid callcentret.

Fakta

Callcentret Focus CRS med 18 anställda, ägs av bolaget Peak Partners i Stockholm, som sysslar med finansiell rådgivning och kapitalförvaltning.

De elva strejkande unionenmedlemmarna vid Focus CRS arbetar med att boka kunder åt Peak Partners.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.