Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sjuk personal ger kollegorna mindre i lönekuvertet

Vid årsskiftet infördes ett nytt premielönesystem vid Parocs tre fabriker i Sverige. Om de anställda är tillräckligt friska får de en månadspremie medan den inte betalas ut om sjukfrånvaron blir för hög.
- Det är lite tokigt, säger Thomas Nygren, klubbordförande på Paroc i Hällekis.
Anita Täpp Publicerad
sjuk

De drygt 330 anställda vid det finskägda företaget Parocs fabriker i Hällekis, Skövde och Hässleholm har redan, sedan ett par år tillbaka, haft en premie kopplat till antalet olycksfall.  Men nu har man alltså införst samma system vad gäller sjukfrånvaron.

För de kollektivanställda innebär systemet att de utöver sin grundlön som mest kan få en månadspremie på 300 kronor i månaden om olycksfallen är tillräckligt få. Om sjukfrånvaron inte överstiger 3,2 procent kan de nu få ytterligare 150 kronor.

För tjänstemännen gäller dock lite andra villkor, eftersom de har individuella bonusmål som baseras på månadslönen, förklarar Unionens klubbordförande Thomas Nygren.

- Jag exempelvis kan få upp till en extra månadslön på årsbasis. Men då ingår mycket, som hur vår verksamhet går globalt liksom produktionen här i vår fabrik i Hällekis och så har vi också personliga mål. Så det här med hälsan och säkerheten är bara en liten procent i totalen.

Från kollektivsidan har påpekats att systemet vad gäller sjukfrånvaron och olycksfallen leder till att anställda är rädda för att vara sjuka och att den som är sjuk kan bli ifrågasatt av sina kamrater. Man är också orolig för att olycksfallsrapporteringen inte ska ske korrekt när den påverkar månadspremien.

Den sista farhågan, vad gäller olycksfallen, håller inte Thomas Nygren med om.

- Personligen tycker jag att premien i det fallet kan vara lite tändvätska, så att man tänker till innan man utför ett jobb vilket är bra.

Men när det gäller premien för en låg sjukfrånvaro är också Thomas Nygren kritisk.

- Det är lite tokigt eftersom man måste ha rätt att få vara sjuk och när pengar är inblandade så finns det risk för att det blir sjuknärvaro i stället för sjukfrånvaro. Det känns ju i lönekuvertet om du är borta i en vecka och nu kan du ju också känna att det påverkar dina kollegors ekonomi på ett negativt sätt. Då är det risk för att du går till jobbet fast du är krasslig och då också kan smitta andra.

Företagsledningen har hävdat att man samtidigt med införandet av premielönesystemet också satsat mycket på att förbättra arbetsmiljön och hälsan. Är det också din uppfattning och hur har du i så fall märkt av det?

- Jag kan inte ge något konkret exempel på det just nu, men jo, det tycker jag absolut. Vi har ju också tillverkningsenheter i Finland, Polen och Litauen och där tror jag man har gjort extra insatser som vi också dragit nytta av. Och företaget har alltid varit väldigt måna om säkerheten här.

Ännu vet inte Thomas Nygren om han kommer få några extra pengar till följd av det nya premielönesystemet.
- Vi får nog pengarna innan semestern men hur mycket det blir kan jag inte svara på än.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.