- Stora grupper av arbetslösa står i praktiken inte till arbetsmarknadens förfogande då de saknar rätt kompetens, eller har varit arbetslösa så länge att de har svårt att få arbete oavsett konjunkturläge. När vi förra året frågade företagen om de hade rekryterat ny personal svarade en av fyra att de hade försökt, men inte hittat rätt personer, vilket är ett stort hinder i utvecklingen, säger Björn Lindgren, ekonom på Svenskt Näringsliv.
Den fallande internationella efterfrågan, främst för industrin, får till följd att det blir färre jobb i privat sektor 2013. Mest märkbart kommer det att bli inom varuproducerande sektorn inom handeln. Bäst går företagen inom information- och kommunikationsbranschen samt den offentliga sektorn.
Svenskt Näringsliv tror också att arbetslösheten kommer att stiga, och landa på 8,2 procent. Svårast att få jobb har även fortsättningsvis ungdomar, långtidsarbetslösa och utomeuropeiska invandrare. Men det finns stora regionala skillnader. Sysselsättningen sjunker i åtta län. I gruvornas Norrbotten bromsar tillväxten in och jönköpingsborna kommer att påverkas av varslen i tillverkningsindustrin.
Svårt hitta rätt personal när ekonomin tar fart
Det ser dystert ut för Sveriges ekonomi. Och när vinden vänder kommer företagen att få svårt att hitta personal med rätt kompetens, trots hög arbetslöshet. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för första kvartalet.