I slutet av 1980-talet fick Per-Olof Holmberg problem med sina knän i jobbet som målare. Han utbildade sig till säljare och fick mellanskillnaden i livränta av Försäkringskassan till följd av sin arbetsskada. Lönen steg år för år, men när Per-Olof Holmberg ringde till Försäkringskassan och frågade om han skulle rapportera in några förändringar fick han beskedet att kassan kontrollerade det själv. Ändå fick han 2009 ett återbetalningskrav, på en halv miljon kronor.
Per- Olof Holmberg kontaktade Unionen, fick rättshjälp och överklagade domen till Förvaltningsrätten som skrev ned hans skuld med drygt 150 000 kronor. Även denna dom överklagades, då Unionen menade att Per Olof faktiskt lämnade in nya inkomstuppgifter till Försäkringskassan och att om kassan hade tagit till sig uppgifterna i tid, hade utbetalningarna kunnat stoppas.
Unionen fick rätt även denna gång och i Kammarrätten slog man fast att han endast ska betala tillbaka ett, istället för nio års livränta. Detta tyckte Försäkringskassan var väl lite och överklagade domen till Högsta Förvaltningsdomstolen. Men nu har Per- Olof Holmberg fått rätt för tredje och sista gången.
Högsta förvaltningsrätten anser att omständigheterna gör att Per-Olof Holmberg omöjligt kunde ha insett att han fått för mycket livränta och att han inte haft någon anmälningsskyldighet.