Är du mellan 18 och 30 år har du möjlighet att få ett bidrag om du hittar ett jobb i ett annat EU-land. Och även om arbetslösheten bland ungdomar är skyhög i många europeiska länder, så menar Arbetsförmedlingen att det finns utlandsjobb för ungdomar.
- Svenska ungdomar har mycket gott rykte som arbetskraft i Europa, säger Elisabeth Andersson, Euresrådgivare på Arbetsförmedlingen.
- De anses vara bra på språk, initiativrika, serviceinriktade, driftiga, lojala och bra på att passa tider.
För att få bidraget, som delas ut av Eures, europeiska nätverket för arbetsförmedlingar, krävs det att du är medborgare i ett av de 27 EU-länderna och har fått ett jobb i ett annat land än där du bor. Anställningen måste dessutom vara i minst ett halvår.
- Det finns en hel del tjänster i andra länder som är riktade mot Sverige, till exempel på callcenter i Barcelona och Estland. Det här är ett jättebra sätt att skaffa sig meriter till sitt CV. Det är dessutom obyråkratiskt, man behöver inte vara inskriven på Arbetsförmedlingen för att få det, säger Elisabeth Andersson.
Bidraget som ett pilotprojekt under 2013 ligger på mellan 5 000 och 10 800 kronor beroende på vilket land man jobbar i. Hittar man jobb i Danmark får man den högsta summan, i till exempel Rumänien gäller den lägsta. Man kan också få ett bidrag för att resa på anställningsintervju i ett annat land.
Även 30-plussare kan få pengar om de hittar jobb utomlands. Arbetsförmedlingens flyttstöd på max 20 000 kronor har utökats från att gälla bara inom Sverige till att även omfatta EU- och EES-länder samt Schweiz. Det finns dessutom pendlingsstöd för den som dag- eller veckopendlar till utlandet och pengar att söka för att åka på anställningsintervju inom både inom Sverige och i samma länder som gäller för flyttbidraget.