TCO, som länge kämpat för att taket i a-kassan ska höjas, hävdar att man i och med de två rapporterna kan visa att regeringen har fel då den hävdar att en höjd a-kassa ger en högre arbetslöshet.
Enligt TCO:s chefsekonom Göran Zettergren, som gått igenom den forskning som finns, saknas empiriska belägg för ett sådant samband i både svensk som internationell forskning.
- Ingen har lyckats påvisa sambandet mellan ersättningsgraden i a-kassan och arbetslösheten, inte i någon studie. OECD har gjort en del studier på det här området och de har visat att arbetslösheten stiger i ett genomsnittligt industriland om man höjer a-kassan, men de har också visat att i länder som satsar mycket på arbetsmarknadspolitiska åtgärder, som Sverige och en del andra skandinaviska länder, får det ingen eller försumbar effekt, säger Göran Zettergren till TCO-tidningen.
I den andra rapporten har TCO-utredaren Mats Essemyr funnit att den högre ersättning vid arbetslöshet som många fackliga medlemmar får i och med förbundens tilläggsförsäkringarna inte heller gör att arbetslöshetstiderna blir längre.
I dag fredag rapporterar Ekot att den genomsnittliga ersättningen till arbetslösa i åtgärder är den lägsta på tio år, en uppgift som grundas på siffror från försäkringskassan.
Den genomsnittliga ersättningen för en arbetslös som deltar i Arbetsförmedlingens olika åtgärder ligger nu på 8 400 kronor i månaden, vilket är 2 000 kronor mindre än det var 2005. Samtidigt har andelen arbetslösa som bara får ett grundbelopp, på 223 kronor per dag, ökat.
2005 fick 9 procent den lägsta ersättningen, under 2012 var det 22 procent som bara fick grundbeloppet, vilket inte heller har justerats under de senaste tio åren.