Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Allt fler sjuka av för mycket arbete

Många tjänstemän blir sjuka av för mycket stress och övertidsarbete. I dag finns anställda som är eller har varit sjukskrivna till följd av sin arbetstid på 41 procent av arbetsplatserna, visar en undersökning från Unionen.
Anita Täpp Publicerad

Det är en dyster bild av de privatanställda tjänstemännens vardag som avslöjas i årets arbetsmiljöbarometer från Unionen.

På fyra av fem arbetsplatser jobbas regelbundet övertid, vilket innebär varje månad eller vid återkommande perioder varje år. På fyra av tio arbetsplatser finns anställda som är eller har varit sjukskrivna på grund av sin arbetstid, vilket är ökning jämfört med tidigare.

Av enkätsvaren från de drygt 2 300 arbetsmiljöombud som deltagit i undersökningen framgår också att den lagstadgade rätten till fyra veckors sammanhängande semester inte används på 17 procent av företagen.

Dessutom upplever ombuden ofta att företagshälsovården inte är ett tillräckligt stöd i det förebyggande arbetet och att misstänkta arbetsskador vid psykosociala besvär inte anmäls så ofta som de borde.

En majoritet av arbetsmiljöombuden anser att den stress och arbetsbelastning som finns på företagen är den viktigaste frågan att ta itu med. Vilket de i dag kan ha svårt att göra därför att den samverkan med arbetsgivaren som krävs i det lagstadgade systematiska arbetsmiljöarbetet ofta brister. Av enkätsvaren framgår att arbetstiden vanligtvis inte ens ingår som en naturlig del i det arbetet, bara en av fem uppger att den gör det.

- Unionen har tidigare påpekat att arbetsmiljölagen behöver kompletteras med en psykosocial föreskrift för att skapa tydligare regler för arbetsbelastningen och den här undersökningen bekräftar det behovet, säger Cecilia Beskow, samhällspolitisk chef på Unionen.

Arbetstidsfrågor regleras i bland annat arbetstidslagen och arbetsmiljölagen, men också i kollektivavtal.

- Stärkta skrivningar om bortförhandlad övertidsersättningen är en av Unionens viktigaste krav i avtalsrörelsen, säger Cecilia Beskow.

Här kan du ladda ner hela Arbetsmiljöbarometern

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.