Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Så blir jobbet ditt

Undvika att säga vad du är. Beskriv istället en situation där du lyckats med något. Det tycker retorikexperten Elaine Eksvärd är en bra början på anställningsintervjun.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad

Att gå på anställningsintervju är svårt. Det gäller att visa sina bästa sidor i en pressad situation och samtidigt inte verka för angelägen. Förberedelser är därför a och o.

- Förberedelserna börjar långt innan intervjutillfället. Du måste tänka på vilka personer du möter och vad det är de vill ha. När du vet det kan du anpassa både klädsel, tonläge och sätt, säger Elaine Eksvärd.

 Egentligen börjar intervjun redan när du sätter din fot innanför dörrarna till arbetsplatsen. Hälsade du på receptionisten? Memorerade du namnet på de anställda och framförallt: hur fast var ditt handslag?

- Inledningen är nästan viktigast av allt. Vid hälsningsögonblicket är analyskatalysatorn hos arbetsgivaren på max. Har du ett slappt handslag ses du som loj, arrogant och en person som inte får saker gjorda.

Att verka cool och avslappnad i en situation där ens framtid står på spel är inte helt lätt. Det är dock okej att vara nervös, tycker Elaine, om än med viss måtta.

- Visst är det okej att visa att du är lite spänd. Det visar ju att anställningsintervjun är betydelsefull för dig. Men att vara för respektfull är aldrig bra, det kan slå tillbaka vid löneförhandlingen. Tänk på att du har blivit utvald för dina meriter och att arbetsgivaren har sett fram emot att träffa dig.

Vilka frågor ska man ställa för att verka som en intressant person?
- Vad söker ni för profil? Berätta om dem som jobbar här? Hur ser ni på företagets utveckling? Att vara allmänt nyfiken är viktigt. Du ska få dem att känna sig som attraktiva arbetsgivare och att du är precis vad de söker efter.

Det kan vara en god idé att förbereda några argument innan intervjun. Sedan får man ser varthän vinden blåser. Att mala på om goda sidor är dock en mindre god idé. Försök istället att berätta om en situation du klarade bra, undvik att säga hur du är, beskriv istället dig själv i handlingar.

- Det är lätt att fastna i klyschor. Men istället för att säga, jag är ambitiös, kan du berätta om en händelse där du var ambitiös, utan att trycka ordet i ansiktet på arbetsgivaren.

Tonläge och språk ska vara vänligt men inte för kamratligt. Du är där i en arbetssituation, inte för att bli kompis med chefen.

- Ha ögonkontakt, le och svara lugnt. Det värsta du kan göra är att vara arrogant. Då känns du inte närvarande och kommer att sållas bort i ett tidigt skede. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.