Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Varm renskavsgryta för ruggiga dagar

Vet du inte vad du ska göra av all svamp du plockat? Då är det här en gryta för dig.
Åsa Frisk Publicerad 22 oktober 2012, kl 10:31

Varje år brukar jag få en burk med torkade trattkantareller av min pappa. Torkad svamp är enkelt att använda i matlagning. Lägg den i blöt i kallt vatten innan du tillagar den. Svampen ska bli mjuk. Om du vill kan du använda dig av blötläggningsvattnet i din maträtt.

Det finns så mycket gott man kan göra med svamp. Här är ett recept från Svampkokboken på renskavsgryta med både svamp och enbär.

4 portioner

  • 1 pkt fryst renskav
  • 2 msk smör
  • 1 ½ liter färsk svamp
  • 2 gula lökar, hackade
  • 2 dl svampbuljong på tärning
  • 10 enbär
  • ½ tsk stött rosmarin eller 1 tsk färsk
  • 1 dl grädde
  • ½ dl tranbär eller lingon
  • Salt och peppar

 

  1. Bryn renskavet i hälften av smöret, lägg över i en gryta.
  2. Skär svampen i mindre bitar och stek i resten av smöret tills den får färg, lägg ner löken och låt den steka med. Lägg över i grytan.
  3. Tillsätt buljong, enbär och rosmarin. Låt koka 10-15 minuter utan lock.
  4. Späd med grädden. Smaka av med salt och peppar. Lägg sist i tranbären eller lingonen. Servera ris eller potatis till.
  5. Det vanligaste till renskav är att man använder trattkantareller men det går även bra med soppar, kremlor och skivlingar.
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.